1. Αρχική
  2. /
  3. Αγαπημένα-Δημοφιλή
  4. /
  5. Λαχανικό που στη Φύση, Βρέθηκαν Αποδεδειγμένα Τοξικά Χημικά από Λάστιχα ΙΧ – Το Τρώμε Καθημερινά

Λαχανικό που στη Φύση, Βρέθηκαν Αποδεδειγμένα Τοξικά Χημικά από Λάστιχα ΙΧ – Το Τρώμε Καθημερινά

0
28

Το εν λόγω άρθρο, αντανακλά γενικότερα τα προβλήματα στην τροφική αλυσίδα από τον σύγχρονο τεχνητό και με πλαστικά, τρόπο ζωής.

“Μέχρι σήμερα, έχει ήδη αποδειχθεί ότι τα πλαστικά αντικείμενα θα μπορούσαν να ρυπαίνουν τα υδάτινα περιβάλλοντα έως και 500 χρόνια! Αντίστοιχα, τα μικροπλαστικά μπορούν να φτάσουν στο πιάτο μας. Μια ακόμα απίστευτη τέτοια συσχέτιση περιβάλλοντος – διατροφής αναδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας πιο πρόσφατης μελέτης, που αποδεικνύει έναν παρόμοιο κίνδυνο από τεχνητές ουσίες που απελευθερώνονται στο περιβάλλον.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology, οι τοξικές χημικές ουσίες που εκλύονται από τα ελαστικά των αυτοκινήτων θα μπορούσαν να καταλήξουν στο πιάτο μας, καθώς όλο και περισσότερα λαχανικά απορροφούν τους ρύπους.
Πώς συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους Αυστριακούς ερευνητές, όταν τα σωματίδια από τα ελαστικά των αυτοκινήτων διασπώνται, αφήνουν ένα δυνητικά επικίνδυνο αποτύπωμα. Τα σωματίδια αυτά στη συνέχεια μεταφέρονται με τον άνεμο και τη βροχή, καταλήγοντας τελικά σε ποτάμια και συστήματα αποχέτευσης.
Τα λύματα και η λυματολάσπη, που θα μπορούσαν να συγκεντρώνουν τις τοξικές αυτές ουσίες, χρησιμοποιούνται συχνά ως λιπάσματα στη γεωργία, με αποτέλεσμα αυτά τα σωματίδια να μολύνουν το έδαφος και να καταλήγουν στη σοδειά.
(…)
«Οι μετρήσεις μας απέδειξαν ότι τα μαρούλια προσλάμβαναν όλες τις ενώσεις που ερευνήσαμε μέσω των ριζών τους, τις μετέφεραν στα φύλλα του μαρουλιού και τις συσσώρευαν εκεί» εξηγεί η δρ. Anya Sherman, διδακτορική φοιτήτρια στο Κέντρο Μικροβιολογίας και Επιστήμης Περιβαλλοντικών Συστημάτων (CMESS) και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Η ίδια διαδικασία παρατηρήθηκε και όταν τα μαρούλια δεν εκτέθηκαν άμεσα στα χημικά: «Τα φύλλα του μαρουλιού προσλαμβάνουν συνεχώς τις δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα σωματίδια, που δημιουργούνται από την τριβή των ελαστικών μακροπρόθεσμα» αναφέρει σχετικά ο δρ. Thilo Hofmann, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.”

Δείτε αν θέλετε, το σχετικό άρθρο του typosthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

ten + 13 =