“Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν κι επίσημα πλέον τα τεχνητά γλυκαντικά, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου προκειμένουν να μην χρησιμοποιούνται και ιδιως μακροχρόνια καθώς «πυροδοτούν» την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.
Ο ΠΟΥ εφιστά την προσοχή στους πολίτες να μην καταναλώνουν γλυκά χωρίς ζάχαρη με σκοπό τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση ασθενειών μη μεταδοτικών (ΜΣΝ), καθώς τα γλυκαντικά μπορούν να αποβούν εξίσου επικίνδυνα.
Τα γλυκαντικά αυτά που χρειάζονται προσοχή περιλαμβάνουν τις εξής γλυκαντικές ύλες:
Ακεσουλφάμη καλίου
Ασπαρτάμη
Αντβαντάμη
Κυκλαμικά
Νεοτάμη
Σακχαρίνη
Σουκραλόζη
Στέβια και παράγωγα στέβιας”