1. Αρχική
  2. /
  3. Αγαπημένα-Δημοφιλή
  4. /
  5. Πρόληψη και Διατροφή, οι πρώτες γενικές κατευθύνσεις

Πρόληψη και Διατροφή, οι πρώτες γενικές κατευθύνσεις

0
990

Σας βάζω παρακάτω τις πρώτες γραμμές του υποκεφαλαίου “Πρόληψη και Διατροφή” του κεφαλαίου “Πρόληψη”, της μελλοντικής έκδοσης του βιβλίου μου “Αναζητώντας την Υγεία, τη Χαρά, την Ομορφιά, τη Μακροβιότητα” από τις εκδόσεις Γη, χάριν της μεγάλης κατά τη γνώμη μου χρησιμότητάς τους στην εποχή μας.

Καλή σας ανάγνωση…

Πρόληψη

β) Πρόληψη και Διατροφή


Π
ολύ καλή, άριστη συνήθεια, είναι και η κατανάλωση πολύ νερού.

Νερού πάντα καθαρού, είτε από πόσιμο νερό πηγής, είτε φιλτραρισμένου, είτε εμφιαλωμένου.

Καλύτερα τα πλαστικά μπουκάλια να αποφεύγονται, γιατί περνάνε μέσω αυτών, ουσίες ανθυγιεινές στο νερό, ή ακόμη και μικροπλαστικά.

Από φαγητό τρώμε με ποικιλία, από όλα, με μέτρο και, για τους άνω των 29 ετών, σταδιακά και όσο περνάνε τα χρόνια, λιγότερη ποσότητα φαγητού.

Χρειάζεται να διατηρείται η σχέση ύψους-βάρους στα φυσιολογικά, λογικά επίπεδα, χωρίς όμως υστερίες και ακρότητες.

Γενικά μην το παρακάνετε σε τίποτα.

Ούτε πολύ λεπτοί, ούτε χονδροί.

Από ποιότητα φαγητού όσο πιο υγιεινά μπορούμε.

Ιδανικά χωρίς φυτοφάρμακα, διοξίνες, χημικά πρόσθετα, τεχνητά αρώματα, τεχνητά χρώματα, χημικά συντηρητικά.

Αν μπορούμε, αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα, χωρίς, πάντα, να μας διακατέχει μανία και απόλυτη διάθεση για αυτά.

Η απόλυτη διάθεση και η μανία για το οτιδήποτε, είναι πολύ χειρότερη ακόμη και από το πιο ανθυγιεινό φαγητό.

Επαναλαμβάνουμε και αυτά που γράψαμε σε ένα από τα αρχικά κεφάλαια του βιβλίου, στο κεφάλαιο “Οι Παράγοντες Υγείας του Ιπποκράτη”.

Για τη διατροφή, στη σύγχρονη εποχή μας, να πούμε ότι χρειάζεται κυρίως, η όσο το δυνατόν κατανάλωση πιο φυσικών, ανεπεξέργαστων τροφών, η ποικιλία στις τροφές και η κατανάλωση λιγότερων ζωικών λιπών.

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, είναι πάρα πολλά και χρειάζεται ακόμη μία διατροφή που οι τροφές της να μην περιέχουν, φυτοφάρμακα, διοξίνες, χημικά πρόσθετα, τεχνητά αρώματα, τεχνητά χρώματα, χημικά συντηρητικά.

Επίσης, χρειάζεται και η υγιεινή συσκευασία τους, όπου η συσκευασία τους είναι επιβεβλημένη.

Καλύτερα είναι -όπου αυτή είναι επιβεβλημένη να πραγματοποιείται με τα πιο φιλικά για το περιβάλλον και τον άνθρωπο υλικά.

Δηλαδή, γυάλινο ή ξύλινο περίβλημα για όλα τα προϊόντα, καθώς και ανοξείδωτο ατσάλι.

Επίσης χάρτινο περίβλημα για αυτά και όσο το δυνατόν πιο ανεπεξέργαστο χαρτί ως περιτύλιγμα.

Συνάμα να αποφεύγονται πολύ τα πλαστικά, τα αλουμίνια, τα αλουμινόχαρτα και γενικά οποιοδήποτε υλικό βλάπτει, πιθανά ή αποδεδειγμένα, τον άνθρωπο.

Θυμίζουμε όμως και το μέτρο που αναφέραμε προηγουμένως και που εδώ αντιστοιχεί τόσο στην ποσότητα της τροφής, όσο και στην εύρεση και στην κατανάλωση μιας διατροφής ανεπεξέργαστης και χωρίς χημικά που προτείνουμε, ή ακόμη μπορεί να αφορά και σε κάποιες συσκευασίες μη εξαιρετικά φιλικές για τον άνθρωπο· χωρίς φανατισμό.

Δεν χρειάζεται κανενός είδους φανατισμός, μάλλον για κανένα πράγμα.”

 

Επίσης, να πούμε ότι θα πρέπει να είναι διαφορετική, η διατροφή ενός υγιούς ανθρώπου, από εκείνη ενός ανθρώπου που χρειάζεται άμεση θεραπεία.

Άμεση θεραπεία, όπως για παράδειγμα, λόγω κρυώματος -ή εισαγωγής στον οργανισμό μικροβίων- ή γενικότερα, αδυναμίας και πυρετού.

Κατά κανόνα οι τροφές, εκτός από ποικιλία, καθώς και μέτρο στη ποσότητα· χρειάζεται να είναι και εύπεπτες, χωρίς επίσης φανατισμό.

Εύπεπτες για τον άνθρωπο που θα τις καταναλώσει.

Οι εύπεπτες τροφές, δεν είναι οι ίδιες για όλους τους ανθρώπους.

Επίσης και στον ίδιο τον άνθρωπο, ισχύει γενικά το ότι, άλλες τροφές είναι εύπεπτες για τον οργανισμό του όταν είναι υγιής· και άλλες όταν είναι κρυωμένος, ή γενικότερα χρειάζεται θεραπεία.

Να κάνω μια εισαγωγή και να πω ότι ο αρχαίος Σοφός Ιπποκράτης, γράφει για τους υγιείς ανθρώπους, ότι πολλοί διατρέφονται κυρίως ορμώμενοι από την ευχαρίστηση που τους προκαλεί κάποια τροφή.

Και συνεχίζει ο αρχαίος Σοφός στο βιβλίο του “ΠΕΡΙ ΑΡΧΑΙΗΣ ΙΗΤΡΙΚΗΣ”, νεοελληνική απόδοση φιλολογική ομάδα “Εκδόσεων Κάκτου”, παράγραφοι 5 και 6:

 

Όσοι όμως αναζήτησαν και ανακάλυψαν τις ιατρικές μεθόδους, αν και ορμώμενοι αρχικά από τον ίδιο τρόπο σκέψης όπως και εκείνοι που προανέφερα, νομίζω πως ελάττωσαν την ποσότητα των ίδιων βέβαια τροφών και αντί να τρώνε πολύ, έτρωγαν λίγο.

Διαπίστωσαν όμως ότι η θεραπεία αυτή ωφελούσε μόνο περιστασιακά και είχε ευεργετικά αποτελέσματα μόνο σε ορισμένους ασθενείς κι όχι σε όλους, αφού κάποιοι άλλοι βρίσκονταν σε τέτοια κατάσταση ώστε δεν μπορούσαν να αφομοιώσουν ούτε μικρή ποσότητα τροφής.

Επειδή τα άτομα αυτά χρειάζονταν ελαφρότερες τροφές, ανακαλύφτηκαν οι ζωμοί, τα διαλύματα δηλαδή μεγάλης ποσότητας νερού και μικρής ποσότητας ισχυρών θρεπτικών συστατικών, που αποδυναμώνονταν με την ανάμειξη και τον βρασμό.

Όσοι δεν μπορούσαν να αφομοιώσουν ούτε αυτά τα διαλύματα, τα κατάργησαν και τρέφονταν με υγρά, φροντίζοντας για τη μετρημένη πρόσμειξη και ποσότητα, έτσι ώστε να μην είναι αφθονότερα από ότι πρέπει, ούτε περισσότερο αμιγή, ούτε όμως και να υστερούν σε πρόσμειξη και ποσότητα.

Πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι ορισμένοι ασθενείς δεν ωφελούνται από τους ζωμούς· αντίθετα η λήψη τους επιδεινώνει τον πυρετό και τους πόνους· γίνεται λοιπόν φανερό πως ότι μπαίνει μέσα στον οργανισμό τους, τρέφει και επιδεινώνει την αρρώστια, ενώ εξασθενίζει και εξαντλεί το σώμα.

Αν τα άτομα που βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση, πάρουν στερεά τροφή, κρίθινο ή σταρένιο ψωμί, ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες, θα χειροτερέψουν δέκα φορές περισσότερο παρά αν τραφούν με ζωμούς, απλά και μόνο επειδή η τροφή είναι πολύ βαριά για την κατάστασή τους.

Τα άτομα που ωφελούνται από τους ζωμούς και όχι από τη στερεά τροφή, θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερη βλάβη, αν φάνε περισσότερο απ’ ότι αν φάνε λιγότερο· αλλά ακόμη κι αν φάνε λίγο θα νιώσουν πόνο.

Όλες οι αιτίες των ασθενειών μπορούν να συνοψιστούν σε μια: οι πιο βαριές τροφές βλάπτουν φανερά τον άνθρωπο με τον χειρότερο τρόπο είτε είναι άρρωστος είτε είναι υγιής”.

 

Να πούμε όμως κιόλας, ότι σε άλλο του έργο ο Ιπποκράτης, αναφέρει ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί -για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα- από κάποιον ασθενή, κάποια συγκεκριμένη δίαιτα.

Ότι, δηλαδή, δεν θα τα κατάφερνε να την εφαρμόσει, για πολλούς λόγους.

Το αυτονόητο δηλαδή.

Χρειάζεται όμως απλά, για να πούμε κάτι κι εμείς για αυτό, να έχει κανείς μια γενικότερη στοιχειώδης κουλτούρα υγιεινής διατροφής· και ας την παρακάμπτει κάποιες, ή και αρκετές φορές, μέσα στον χρόνο.

Αν ακόμη δεν έχει, προτρέπουμε σφόδρα να την αποκτήσει.

Στην εποχή μας, υγιεινό στη διατροφή και ζητούμενο, είναι απλά να μαγειρεύει κανείς στο σπίτι.

Αν διατηρεί και τα υπόλοιπα, στη διατροφή του, από αυτά που γράψαμε έως τώρα σε αυτό το κεφάλαιο· είναι πολύ παραπάνω από μια χαρά.

 

Στέλιος Βερναδάκης

 

 

Η Λίμνη Δόξα από ψηλά, στο ανέβασμα με την παρέα του Προεδρικού Ορειβατικού Συλλόγου για την κορυφή του Όρους Τριανταφυλλιά, ή του Όρους Πεντέλεια για τους αρχαίους μας προγόνους, νοητή απόληξη των Αροάνιων Ορέων (Χελμός), την Κυριακή 05/11/2023.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

eleven + 6 =