1. Αρχική
  2. /
  3. Αποσπάσματα Βιβλίων Εκδόσεων Γη
  4. /
  5. Απόσπασμα Βιβλίου “Άνθρωπος Και Δημοκρατία”, Κεφάλαιο “Όψεις Ετερόφυλων Ερωτικών Σχέσεων”

Απόσπασμα Βιβλίου “Άνθρωπος Και Δημοκρατία”, Κεφάλαιο “Όψεις Ετερόφυλων Ερωτικών Σχέσεων”

1 Σχόλιο
2,959

28    Όψεις Ετερόφυλων Ερωτικών Σχέσεων

 

«Δεν σπανίζουν οι υποφερτοί άνθρωποι. Αλλά αν έχεις ερωτευτεί, το υποφερτό δεν σου είναι αρκετό.

Είναι δε χειρότερο, από το να ζεις μόνος με τον εαυτό σου.»

Άντριου Σον Γκρίρ

 

Μονογαμία ή Πολυγαμία εν γένει;

Η απάντηση του ερωτήματος κατά τη γνώμη μας βρίσκεται κοντά στο να αποφασίσει κανείς, τι είναι ο έρωτας στη ζωή του και τι το σεξ δίχως έρωτα.

Φανερά ο ερωτευμένος άνθρωπος επιθυμεί τη μονογαμία, ενώ ο απλά σεξουαλικά ενεργός δίχως έρωτα, την πολυγαμία.

Ο κύριος λόγος που φαίνεται να συμβαίνουν αυτά, είναι επειδή μόνο ο ερωτευμένος άνθρωπος, είναι πλήρως ικανοποιημένος με τη μοναδικότητα του/της συντρόφου της/του.

Συνάμα κι επειδή κατά κανόνα ζηλεύει όταν εκείνος/η έχει μάτια και για άλλην/ον, οπότε επιλέγει τουλάχιστον να μην κάνει ότι δεν θα ήθελε να της/του κάνουν, αν είναι στη φιλοσοφία της/του.

Τουλάχιστον για το αντρικό φύλο γιατί για αυτό ξέρω με βεβαιότητα περισσότερα όμως φαντάζομαι ότι έτσι συμβαίνει και με το γυναικείο, θα επιθυμούσε ενίοτε να κάνει κάτι ή έστω έχει στιγμιαία φανταστεί.

Αλλά για να μην χαλάσει αυτή η ομορφιά που νιώθει μέσα του με τη σύντροφό του προτιμάει μυριάδες φορές, ακόμη κι αν δημιουργηθούν οι συνθήκες που το επιτρέπουν, να μην κάνει κάτι σε καμία των περιπτώσεων.

Το να μην κάνει ότι δεν θα ήθελε να του κάνουν όμως συμβαίνει γενικά, δηλαδή συμβαίνει και με τους ανθρώπους που είναι ερωτευμένοι και με εκείνους που δεν είναι.

Είναι όπως γράψαμε εμμέσως προηγουμένως, θέμα φιλοσοφίας.

απλά ενεργός σεξουαλικά άνθρωπος δίχως έρωτα επιθυμεί σφόδρα επειδή είναι στη φύση του -ισχυριζόμαστε όμως όχι περισσότερο το σεξ στη φύση του από ότι ο έρωτας- και αν πληρούνται και οι άλλες προϋποθέσεις του κάνει, αφού αυτό που ήδη νοιώθει για το ταίρι του δεν είναι κάτι το μοναδικό και ανεπανάληπτο ώστε να έχει την πλήρη προτεραιότητά του, αρκετές φορές ούτε καν την αυτονόητη προτεραιότητά του.

 

Επανερχόμενοι στο ερώτημα του τι είναι ο έρωτας στη ζωή μας και τι το σεξ δίχως έρωτα, να απαντήσουμε για τον έρωτα με ερωτήσεις.

Είναι η κορυφαία περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου ή γενικά η κορυφαία των κάτωθι άλλων ερωτημάτων;

Κορυφαία Στιγμή; Κορυφαία Πράξη; Κορυφαία Ομορφιά; Κορυφαία Έκφραση; Κορυφαία Ανάγκη; Κορυφαία Δημιουργία; Κορυφαία Ηδονή; Κορυφαία Ελευθερία; Κορυφαία Μορφή Αγάπης; Κορυφαία Αιτία Για Ζωή; Κορυφαία Αιτία Συνύπαρξης Των Οντοτήτων; Κορυφαία Αιτία Οποιασδήποτε Σχέσης Των Οντοτήτων;

Ακόμη είναι;

Η Γενέθλιος Αιτία του Σύμπαντος Κόσμου;

Ο Ανίκητος στον Πόλεμο -σύμφωνα με τον αρχαίο Σοφό Σοφοκλή- για Θεούς, Θεές και Ανθρώπους;

Ο Ανίκητος στον Πόλεμο ακόμη και για Ζώα, Φυτά και Χημικά Στοιχεία του Σύμπαντος;

Ή και το Κορυφαίο -Όταν Γίνεται Μέσα σε Αυτό το Συναίσθημα- Οτιδήποτε Άλλο μπορεί να Φανταστεί κανείς Σχετικά;

Τα ερωτήματα αυτά ας απαντηθούν από τον καθένα προσωπικά.

 

Ενώ για το σεξ δίχως έρωτα να πούμε ότι είναι μάλλον κυρίαρχα μόνο ηδονή, κάτι πράγματι ιδιαίτερα σημαντικό στη ζωή των ανθρώπων.

Μιας ηδονής όμως που χρειάζεται η συνεχής αναζήτησή της ίσως και απόλυτα στη ζωή τους, όταν στην ουσία τους οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν είναι ερωτευμένοι.

Και αυτό γιατί για να είναι αυτάρκης ένας άνθρωπος από ηδονή και όχι ακόρεστος, ειδικά αν είναι και συνειδητοποιημένα ηδονικός στη φιλοσοφία του άνθρωπος, η μόνη αναγκαία και ικανή προϋπόθεση είναι το να είναι ερωτευμένος.

 

Χρειάζεται δηλαδή να είναι ερωτευμένος έστω με τον ήλιο, τη σελήνη, τον άνεμο, τα δέντρα, ή ίσως γενικά την οποιαδήποτε έμβια ή και άβια ύλη, ή ίσως και ολόκληρο το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της Γης, που στο δομημένο περιβάλλον συμπεριλαμβάνονται τα φιλοσοφικά, τα πολιτιστικά και τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Ή να είναι ερωτευμένος με αυτό που ασχολείται και απασχολείται, για να του δίνει εκείνο και αρκετή ευχαρίστηση.

 

Η Ύψιστη όμως αίσθηση και μορφή του έρωτα, είναι εκείνη που αποκτάει μία/ένας γυναίκα/άντρας με τον/την ετερόφυλο/η σύντροφό της/του και βέβαια ολόκληρη η άποψη που αναφέρεται στο κεφάλαιο, αποτελεί απλά μια κατά τη γνώμη μας ανάλυση των πραγμάτων που συμβαίνουν στον κόσμο μας.

Οι άνθρωποι για να κάνουν αυτά που θέλουν σε ένα τόσο αρχέγονο κομμάτι της ζωής τους όπως το ερωτικό, δεν νομίζουμε ότι λαμβάνουν υπόψη τους όλα αυτά που αναφέρουμε ή ότι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους όλα αυτά που αναφέρουμε, αλλά πως λαμβάνουν και πως καλό είναι να λαμβάνουν, κυρίως ή και μόνο, όλα όσα νοιώθουν.

Ακόμη περισσότερο αν λάμβαναν σοβαρά υπόψη τους τις αναλύσεις οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου σε αυτόν τον τομέα εκτός του εαυτού τους, ίσως και μόνο να μπερδευόντουσαν να μπορούσαν.

 

Γράψαμε προηγουμένως ότι:

«Φανερά ο ερωτευμένος άνθρωπος επιθυμεί την μονογαμία, ενώ ο απλά σεξουαλικά ενεργός δίχως έρωτα, την πολυγαμία.

Ο κύριος λόγος που φαίνεται να συμβαίνουν αυτά, είναι επειδή μόνο ο ερωτευμένος άνθρωπος, είναι πλήρως ικανοποιημένος με τη μοναδικότητα του/της συντρόφου της/του.

Συνάμα κι επειδή κατά κανόνα ζηλεύει όταν εκείνος/η έχει μάτια και για άλλην/ον, οπότε επιλέγει τουλάχιστον να μην κάνει ότι δεν θα ήθελε να της/του κάνουν, αν είναι στη φιλοσοφία της/του.»

Επειδή στη Φύση όλα προχωράνε και κατά τη γνώμη μας το ωραίο είναι να προχωράνε με ελευθερία ανελισσόμενα, η με έντονα γράμματα παραπάνω φράση «να μην κάνει ότι δεν θα ήθελε να της/του κάνουν» σε βάθος χρόνου, δηλαδή όταν θα είναι έτοιμοι οι άνθρωποι για κάτι διαφορετικό, θα βρει τη δυναμική θετική έκφρασή της στο «να θέλει να κάνει και ο/η σύντροφός της/του ότι θα ήθελε να κάνει η/ο ίδια/ος».

Και το μέλλον για τον άνθρωπο προμηνύεται τουλάχιστον μακρόβιο.

Έτσι όταν θα ξεπεράσει ενδεικτικά τα χίλια χρόνια ζωής, η ανάγκη να προχωράει στη ζωή του, μπορεί να γίνει πιο επιτακτική.

Τον δρόμο δε των πάρα πολλών χρόνων ζωής ή αν προτιμάτε της αθάνατης και αγέραστης ζωής γεμάτης υγεία και ερωτικότητα, τον δείχνουν οι Ελληνίδες αθάνατες και οι Έλληνες αθάνατοι, οι αποκαλούμενοι και θεές-θεοί, τιτανίδες-τιτάνες ή και ουρανίδες-ουράνιοι όταν βασίλευε ο Ουρανός που «πρώτος δυνάστευσε του παντός», όπως αναφέρει ξεκινώντας τη μυθολογία του ο Απολλόδωρος.

Ή και άλλοι αθάνατοι άνθρωποι, όπως το λεγόμενο Χρυσό Γένος του Ησιόδου.

Οι αθάνατοι άνθρωποι εκείνοι ήταν πολυερωτικές γυναίκες και πολυερωτικοί άντρες.

Για τους άντρες Ολύμπιους για παράδειγμα όλοι γνωρίζουμε για τα ερωτικά «κατορθώματα» -θετικά ή αρνητικά- του Δία και την ευρηματικότητά τους, ή όμοια για του Ποσειδώνα.

Λιγότερο γνωστά είναι των αθανάτων γυναικών, είτε εκείνες βρίσκονταν στον Όλυμπο, είτε αρχαιότερων γυναικών αλλού.

Η Γαία για παράδειγμα, ή η Αφροδίτη ως αρκετά γνωστή για τους έρωτές της με τον Ήφαιστο και τον θεό Άρη.

Να αναφέρω μία μόνο ακόμη εξ εκείνων τη θεά Δήμητρα ή κατά άλλους Γήμητρα.

Κάποτε ερωτεύθηκε έναν πανέμορφο θνητό τον Ιασίωνα και πλαγιάσανε μαζί σε τρεις φορές οργωμένο χωράφι, όπως αναφέρει η Ελληνική Μυθολογία.

Ο Αργύρης Τσακαλίας όσο ζούσε μου είπε κάποια στιγμή, ότι έβαλε τον Ιασίωνα να οργώσει τρεις φορές το χωράφι, για να ξαπλώσουν στα μαλακά.

Κάτι που καθόλου δεν αναφέρει η Ελληνική Μυθολογία.

Η Ελληνική Μυθολογία αρκείτε στο να πει μόλις το προηγούμενο όλο κι όλο, που γράψαμε.

Ότι δηλαδή πλάγιασαν σε τρεις φορές οργωμένο χωράφι.

Προφανώς και ένας άντρας που σέβεται, εκτιμάει, αγαπάει και συνειδητοποιεί το μεγαλείο μια γυναίκας που είναι ερωτευμένη μαζί του και τον θέλει, θα ήθελε τουλάχιστον να πλαγιάσει κάπου μαλακά μαζί του.

Ή και μόνο επειδή μια γυναίκα τον επέλεξε ως εραστή της, ακόμη κι αν θα ήταν για μόλις μία νύχτα.

Στη σημερινή εποχή αυτή ακριβώς η έκφραση στοργικότητας, ενυπάρχει στους άντρες, όταν προσφέρουν ένα όμορφο περιβάλλον στις συντρόφους τους.

Προφανώς και ένας άντρας που πονάει τη γυναίκα του και το παιδί του, θα ήθελε για παράδειγμα να παράσχει για εκείνη ένα καλό αυτοκίνητο να πηγαίνει στη δουλειά της, ή ένα τουλάχιστον ασφαλές αυτοκίνητο και για τους δύο, ενώ για το παιδί του επιπλέον ένα καλό σχολείο να μαθητεύσει.

Είναι αυτονόητα αυτά.

Όμως είναι και ένας λόγος που φτωχά συνήθως κοινωνικοοικονομικά στρώματα, κατηγορούν σε κάθε ευκαιρία μια γυναίκα που βρέθηκε κάποιος προφανώς στην εποχή μας πλούσιος άντρας, για να της παράσχει μια κάποια πολυτέλεια.

Είτε μια πολυτέλεια επειδή νιώθει ότι της χρειάζεται, είτε μια πολυτέλεια επειδή θέλει ο ίδιος το καλύτερο, για εκείνη που αγαπάει.

Να αναφέρουμε όμως και για έναν αρχαίο Έλληνα Φιλόσοφο τον Κράτη, όχι μόνο για την ευρύτητα των φαινομένων στην εξίσου όμορφη ή απλά διαφορετικά όμορφη ανθρώπινη έκφραση, αλλά και επειδή πρόκειται για τους πολύ σπουδαίους αρχαίους προγόνους μας και θέλουμε πολύ να μαθαίνονται τα αξεπέραστα ακόμη και για την εποχή μας έργα που έπραξαν, κυρίως στον απλό ειρηνικό τους βίο.

Ο αρχαίος Έλληνας Σοφός Κράτης ήταν διάδοχος μιας τεράστιας περιουσίας αλλά ήθελε να γίνει μαθητής του Διογένη του Κυνικού και τον ρώτησε τι να κάνει για να τον δεχτεί ως μαθητή του;

Ο Διογένης από αυτά που έχω διαβάσει, του είπε να πετάξει όλη την περιουσία του στη θάλασσα και να έρθει να τον βρει.

Ο αρχαίος Κυνικός Φιλόσοφος Κράτης το έκανε και έγινε μαθητής του.

Η Βικιπαίδεια αναφέρει ότι κατά μία εκδοχή, την περιουσία του τη δώρισε στους φτωχούς Θηβαίους, αλλά σας τα γράφω όπως τα έχω διαβάσει στο παρελθόν.

Σας βάζω όμως και κάτι από τη Βικιπαίδεια:

«Ο Κράτης «τράβηξε» την προσοχή της Ιππαρχίας, της αδερφής ενός μαθητή του, του Μητροκλή.

Η Ιππαρχία λέγεται ότι ερωτεύθηκε τον Κράτη, τη ζωή του και τη διδασκαλία του, οπότε απαρνήθηκε και αυτή την περιουσία της οικογένειάς της -όπως και ο Κράτης- και τον παντρεύτηκε.

Ο γάμος ήταν αξιοσημείωτος (για την αρχαία Αθήνα) μιας και βασιζόταν στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα μεταξύ του ζευγαριού.

Η Ιππαρχία εμφανιζόταν παντού δημόσια μαζί με τον Κράτη, οπότε διάφορες ιστορίες αναφέρονται σε αυτό, επειδή αξιοσέβαστες γυναίκες δεν συμπεριφέρονταν έτσι.

Απέκτησαν τουλάχιστον δύο παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι με το όνομα Πασικλής.

(…)

Ήταν δάσκαλος του Ζήνωνα του Κιτιέα (σ.σ. ο Κράτης) και αποτέλεσε αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη επιρροή για τον Ζήνωνα και την ανάπτυξη της Στωικής φιλοσοφίας του.

Ο Ζήνων αναφέρεται πάντα στο όνομα του Κράτη με τον μεγαλύτερο σεβασμό και ορισμένα γεγονότα του Κράτη πιθανόν να διασώθηκαν χάρη στον Ζήνωνα.

Άλλοι μαθητές του είναι ο Μητροκλής, ο Μόνιμος και πιθανώς ο Μένιππος, ο Κλεομένης, ο Θεόμβροτος και ο Πασικλής.»

 

Να σας πω όμως με δικά μου λόγια πως ζήτησε σε γάμο ο αρχαίος Έλληνας Σοφός Κράτης, την στα σίγουρα πολύ Σπουδαία ή και μάλλον επίσης Σοφή Ιππαρχία από τον πατέρα της.

Νομίζω ότι το έχω διαβάσει στο βιβλίο «Οι Αρχαίοι Κυνικοί» του συγγραφέα Σκουτερόπουλου, αλλά πάνε χρόνια και δεν θυμάμαι με βεβαιότητα αν όντος το έχω διαβάσει εκεί.

Πήγε ο αρχαίος Σοφός Κράτης να ζητήσει το κορίτσι από τον πατέρα της έτσι με τα κουρέλια που ήταν ενδεδυμένοι οι αρχαίοι Έλληνες Κυνικοί Φιλόσοφοι και τον ρωτάει ο πατέρας της, τι έχει εκείνος για να της προσφέρει;

Τότε κι αυτός πετάει και τα κουρέλια και έτσι γυμνός όπως έμεινε, λέει του πατέρα της πως αυτός είναι όλος κι όλος που βλέπει.

Πετάγεται τότε και η αρχαία Σοφή Γυναικάρα Ιππαρχία ανάμεσά τους και λέει κι εγώ αυτόν θέλω…

 

Στέλιος Βερναδάκης

 

Βιβλίο: “Άνθρωπος Και Δημοκρατία”,
Κεφάλαιο: “Όψεις Ετερόφυλων Ερωτικών Σχέσεων”.

 

 

Η Θέα Της Λίμνης Δόξα Από Ένα Σημείο Της Ανάβασης Προς Την Κορυφή Ντουρντουβάνα Ή Την Κορυφή Τριανταφυλιά, Είναι Διπλανές Κορυφές Με Κοινή Αρχικώς Και Για Πολύ Περπάτημα Ανάβαση…

1 Σχόλιο. Leave new

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

seven + seven =