1. Αρχική
  2. /
  3. Κόσμος
  4. /
  5. Γιατί Οι ΗΠΑ Θέλουν Τις Σπάνιες Γαίες Της Ουκρανίας (Πιθανότατα Έγινε Και Ο Επιθετικός Πόλεμος Της Ρωσίας)

Γιατί Οι ΗΠΑ Θέλουν Τις Σπάνιες Γαίες Της Ουκρανίας (Πιθανότατα Έγινε Και Ο Επιθετικός Πόλεμος Της Ρωσίας)

0
232

Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Στην Ουκρανία υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σε κρίσιμα ορυκτά της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου και του τιτανίου, μεγάλο μέρος των οποίων είναι ανεκμετάλλευτο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογίας, η Ουκρανία διαθέτει στοιχεία σπάνιων γαιών όπως το λανθάνιο και το δημήτριο, που χρησιμοποιούνται σε τηλεοράσεις και φωτισμό.

Επίσης το νεοδύμιο που χρησιμοποιείται σε ανεμογεννήτριες και μπαταρίες EV, αλλά και το έρβιο και το ύττριο, των οποίων οι εφαρμογές κυμαίνονται από πυρηνική ενέργεια έως τα λέιζερ. Έρευνα που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., σύμφωνα με τον Independent δείχνει επίσης ότι η Ουκρανία διαθέτει αποθέματα σκανδίου.

Ο Ζελένσκι προσπαθεί εδώ και χρόνια να αναπτύξει αυτούς τους πόρους, που εκτιμάται ότι έχουν αξία άνω των 12 τρισεκατομμυρίων λιρών ήτοι 14,50 τρισ. ευρώ περίπου, με βάση τα στοιχεία από το Forbes Ukraine.

Το 2021, πρόσφερε σε εξωτερικούς επενδυτές φορολογικές ελαφρύνσεις και επενδυτικά δικαιώματα για να βοηθήσει στην εξόρυξη αυτών των ορυκτών. Αυτές οι προσπάθειες ανεστάλησαν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Τα ορυκτά είναι ζωτικής σημασίας για τα ηλεκτρικά οχήματα και άλλες προσπάθειες καθαρής ενέργειας, καθώς και για την αμυντική παραγωγή.

Το Foreign Policy διαπίστωσε ότι η Ουκρανία κατείχε «εμπορικά σημαντικά κοιτάσματα 117 από τα 120 πιο χρησιμοποιούμενα βιομηχανικά ορυκτά σε περισσότερα από 8.700 κοιτάσματα που εξετάστηκαν».

Σε αυτό περιλαμβάνονται μισό εκατομμύριο τόνοι λιθίου, κανένας από τους οποίους δεν έχει αξιοποιηθεί. Αυτό καθιστά την Ουκρανία τον μεγαλύτερο πόρο λιθίου στην Ευρώπη.

Τα αποθέματα γραφίτη της Ουκρανίας, βασικό συστατικό στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, αντιπροσωπεύουν το 20% των παγκόσμιων πόρων. Τα κοιτάσματα βρίσκονται στο κέντρο και στα δυτικά της χώρας.

Ο πόλεμος ανέτρεψε τα σχέδια της ουκρανικής κυβέρνησης για εκμετάλλευση αυτών των πόρων ενώ συνέπεια αυτού πάνω από έξι τρισεκατομμύρια λίρες, ήτοι 7,2 τρισ. ευρώ των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας, που είναι περίπου το 53 τοις εκατό του συνόλου της χώρας, περιέχονται στις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε ο Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2022. Πρόκειται τις Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και το Χερσώνα, αν και η Χερσώνα έχει μικρή αξία από την άποψη των ορυκτών.

Η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε και καταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Πούτιν το 2014, διαθέτει τέλος ορυκτά αξίας περίπου 165 δισεκατομμυρίων λιρών περίπου 200 δισ. ευρώ.

 

Πηγή:   https://www.cnn.gr/kosmos/story/464661/symfonia-ipa-oukranias-i-kinisi-mat-tou-tramp-pou-allazei-ksana-tis-isorropies

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

two × five =