Σχόλιο Εκδόσεων Γη:
Γενικότερα Αν Και Κάνουμε Χωρίς Έρευνα Την Ίδια Εκτίμηση, Προτείνουμε Να Κινείται Κανείς Διατροφικά Αρκετά Πολύ Σε Τούτα Τα Πλαίσια, Αλλά Να Μην Το Παρακάνει Είτε Όσον Αφορά Τα Παιδιά Του, Είτε Όσον Αφορά Τον Ενήλικο Εαυτό Του, Χρειάζεται Μέτρο.
“Μέτρον Άριστόν”(Κλεόβουλος Ο Ρόδιος), “Μηδέν Άγαν”(Χίλων Ο Λακεδαιμόνιος).
Αν Τολμούσαμε Στη Δευτερολογια Μας Αναλογικά Με Τα Παιδιά Και Τους Ενήλικες Να Πούμε Κάτι Ακόμη, Θα Προτείναμε Στα Παιδιά Να Είναι Όσο Το Δυνατόν Πιο Αυθόρμητα Και Τούτο Συμβαίνει Για Εκείνα Όταν Βρίσκονται Μέσα Σε Ένα Ασφαλές Περιβάλλον Αγάπης Από Τους Γονείς Τους Και Τους Γύρω Τους Ανθρώπους, Ενώ Για Τους Ενήλικες Να Συμπεριφέρονται Γενικότερα Όσο Μπορούν Πιο Πολιτισμένα Συνάμα Και Ανθρώπινα, Όχι Δηλαδή Τυπικά Ή Τουλάχιστον Όχι Εντελώς Τυπικά Ή Μόνο…
Ποια πρωτεΐνη αυξάνει τις πιθανότητες να ζήσουμε μια μακρά και υγιή ζωή;
Για την μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, οι ερευνητές μελέτησαν την παροχή τροφίμων και δημογραφικά δεδομένα μεταξύ 1961-2018 από 101 χώρες (με προσαρμοσμένα δεδομένα ώστε να λαμβάνονται υπόψιν το μέγεθος του πληθυσμού και ο πλούτος), για να κατανοήσουν αν το είδος της πρωτεΐνης που καταναλώνει ένας πληθυσμός έχει αντίκτυπο στη μακροζωία.
Τα πράγματα διαφέρουν για παιδιά και ενήλικες
«Η μελέτη μας φέρνει στο φως μια μικτή εικόνα όσον αφορά τη σύγκριση των επιδράσεων στην υγεία των πρωτεϊνών με βάση το κρέας έναντι των φυτικών πρωτεϊνών σε επίπεδο πληθυσμού» αναφέρουν οι ερευνητές.
«Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, ένα διατροφικό σύστημα που παρέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και λιπαρών ζωικής προέλευσης – όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά – φαίνεται να συμβάλλει στην μείωση των ποσοστών βρεφικής θνησιμότητας. Ωστόσο, για τους ενήλικες, φάνηκε να ισχύει το αντίστροφο, όπου οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης φάνηκαν να αυξάνουν το συνολικό προσδόκιμο ζωής» εξηγούν οι ίδιοι.
Τι αποκάλυψε η έρευνα
Για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο της διατροφής με φυτικές και ζωικές πρωτεΐνες στην μακροζωία, οι ερευνητές ανέλυσαν δημόσια διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την παροχή τροφίμων σε 101 χώρες για μια περίοδο 60 ετών.
Τα δεδομένα περιλάμβαναν την ποσότητα των τροφίμων που παράγονται ανά χώρα, καθώς και τα επίπεδα θερμίδων, πρωτεϊνών και λιπαρών που είναι διαθέσιμα για κατανάλωση.
Οι χώρες που μελετήθηκαν αντιπροσώπευαν ένα εύρος διατροφικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπου η κατανάλωση πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης είναι υψηλότερη, όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία και η Αργεντινή, και περιοχών όπου η κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης είναι πιο διαδεδομένη, όπως η Ινδονησία.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι χώρες όπου η συνολική διαθεσιμότητα των φυτικών πρωτεϊνών ήταν υψηλότερη, όπως η Ινδία, φάνηκαν να έχουν σχετικά μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τις χώρες όπου οι ζωικές πρωτεΐνες ήταν πιο εύκολα διαθέσιμες, όπως οι ΗΠΑ.
Πρωτεΐνη ζωικής προελεύσεις & παθήσεις
Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, ιδίως επεξεργασμένου κρέατος, έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης τύπου 2.
Από την άλλη, οι φυτικές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, των ξηρών καρπών και των δημητριακών ολικής αλέσεως, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ή χρόνιες ασθένειες και συνολικά ποσοστά θνησιμότητας.
«Η πρωτεΐνη αποτελεί κρίσιμο μέρος της διατροφής, αλλά καθώς οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, η πηγή προέλευσης της πρωτεΐνης έχει σημασία» επισημαίνουν οι ερευνητές.
«Το γεγονός ότι η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης φαίνεται να συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι σημαντικό όχι μόνο για εμάς αλλά και για την υγεία του πλανήτη» καταλήγουν.
Πηγή: https://www.vita.gr/2025/04/29/diatrofi/proteini-poio-eidos-syndeetai-me-tin-makrozoia/