Σχόλιο Εκδόσεων Γη:
«Όταν καλοπροαίρετα κανείς επισημαίνει σε έναν πονηρό άνθρωπο το πως σκέφτεται για εκείνον από τις πράξεις του, ο ίδιος λόγω της πονηράδας του δεν προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του, αλλά να τον κάνει ακόμη πιο κρυφό για τους γύρω του, δηλαδή ακόμη πιο συγκεκαλυμένο.
Φανερά εδώ τότε οι πιο επικίνδυνοι δεν είναι οι πιο πονηροί δηλαδή είναι και αυτοί, αλλά οι πιο επικίνδυνοι είναι κυρίως οι πονηροί μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, που είναι και γίνονται στην παραπάνω διαδικασία του κρυψίματος των προθέσεών τους στις πράξεις τους που περιγράψαμε, φανερά πιο έμπειροι.»
Ηριδανός, (Βιβλίο Εκδόσεων Γη: «Άνθρωπος Και Δημοκρατία»), (Κεφάλαιο: «Μη Δημοκρατικός Άνθρωπος Και Κάποιες Από Τις Σχέσεις Του»).
Καταρχάς να πούμε ότι δεν μας αρέσει καθόλου ως προσωπικότητες να κατηγορούμε την οποιαδήποτε κυβέρνηση, ενώ είναι επιπλέον και απαγορευτικό για τη φιλοσοφία μας, να στρεφόμαστε εναντίον των οποιονδήποτε ανθρώπων με ονοματεπώνυμο, ή αν προτιμάτε προσωπικώς.
Πόσο μάλλον ειδικότερα, όταν κιόλας δεν μπορούμε να έχουμε σε καμία περίπτωση για εκείνους τους ανθρώπους την όλη εικόνα τους.
Όταν όμως νομίζουμε ότι χρειάζεται ή έστω όταν νομίζουμε ότι είναι χρήσιμο να ακουστούν κάποια άκρως αρνητικά πράγματα οποιονδήποτε ανθρώπων, προσπαθούμε να το κάνουμε εναντίον μόνο και μόνο των πράξεών τους.
Δυστυχώς όμως το ανθρώπινο μυαλό στην προσπάθειά του να κάνει ασφαλέστερο τον κόσμο γύρω από τον εαυτό του, αντιστοιχεί τις προσωπικότητες με τις πράξεις.
Στη συνέχεια όμως του σχόλιού μας, να πούμε με την ευκολία του γεγονότος ότι δεν αποτελούμε κάποιο μεγάλης κυκλοφορίας μέσο, επίσης να πούμε και ότι το αναφέρουμε ως άποψη και μόνο ως άποψη αλλά για εμάς μια πιθανή άποψη δεδομένου και του ότι η ερμηνεία του πιθανού είναι πως είναι εκείνο που συνήθως συμβαίνει και βεβαίως, αναφερόμενοι και στην Ελληνική Παροιμία «Ο Ψεύτης Και Ο Κλέφτης Τον Πρώτο Χρόνο Χαίρεται» εξυπονοώντας ότι όλα κάποια στιγμή για όλους φανερώνονται, ότι η Κυβέρνηση του Ισραήλ με τον πόλεμο κατά του Ιράν εξυπηρετεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ που προσπαθεί να ευχαριστήσει κυρίως τους πολύ ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας της, τουλάχιστον όπως αναφέρονται παρακάτω στο άρθρο του Έθνους.
Ή έστω το προφανές ότι αλληλοϋποστηρίζονται επειδή αλληλοεξυπηρετούνται τα ανόσια συμφέροντά τους.
Πιθανό αντάλλαγμα εκτός από την ήδη κάλυψη των απεχθέστερων εγκλημάτων πολέμου όταν ειδικά εκείνα αφορούν εν πλήρη συνείδηση και βρέφη, ίσως να είναι και το να μην καν δικαστεί ο πρώτος στην ιεραρχία της κυβέρνησης του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου γενικότερα κατά της ανθρωπότητας και ειδικότερα κατά του Παλαιστινιακού λαού.
Ξεκινήσαμε το σχόλιο μας με το απόφθεγμα εκείνο του Ηριδανού στο βιβλίο μας «Άνθρωπος Και Δημοκρατία», επειδή μέχρι πριν λίγο, ο κάθε φορά εμφανιζόμενος ως αθώος πρόεδρος των ΗΠΑ, διαμήνυε ότι εργάζεται για την ειρήνη και σε εκείνη την περιοχή.
Δηλαδή ότι ίσως εκείνες οι τουλάχιστον καλοπροαίρετα αφελείς ξανά δηλώσεις του, αφελείς ξανά δηλώσεις του γιατί τα ίδια έγιναν και με τις δηλώσεις του για τον επιθετικό πόλεμο της κυβέρνησης της Ρωσίας με τον λαό της Ουκρανίας, κρύβουν βαθύτατη σκοπιμότητα.
Μακάρι η κυβέρνηση των ΗΠΑ με τη μελλοντική της πορεία να διαψεύσει την άποψη που σας παρουσιάζουμε ως κάτι που απλά πέρασε από το μυαλό μας, εκπλήσσοντάς μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Συνεχίζουμε το σχόλιό μας τελειώνοντάς το και πάλι με το Βιβλίο των Εκδόσεων Γη: «Άνθρωπος Και Δημοκρατία» και το κεφάλαιό του «Μια Γνώμη Για Τις Παγκόσμιες Συνομωσίες»:
«Να πούμε όμως ακόμη και ότι ξεκάθαρα κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχουν παγκόσμιες συνωμοσίες, ούτε καν τοπικές.
Η φύση του ανθρώπου είναι καλή, πολύ καλή.
Ή κι αν υπάρχουν παγκόσμιες συνωμοσίες, δεν θα πρέπει κανείς να πράττει έχοντας τέτοιου είδους επιχειρήματα στη φαρέτρα του, για ότι κι αν κάνει.
Συμφέροντα υπάρχουν, όμως αυτά είναι κυρίως οικονομικά και γεννιούνται από ανασφάλεια του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης.
Από ανασφάλεια για την επιβίωση του ίδιου του ανθρώπου και της οικογένειάς του.
Στους πλούσιους ή αν προτιμάτε στους πολύ πλούσιους, μάλλον από διαστρέβλωση του ίδιου ενστίκτου.
Ίσως δηλαδή όπως το σκεφτόμαστε, επειδή η συνήθεια της αποθησαύρισης έχει γίνει μία δεύτερη στρεβλή φύσις τους, που όταν την ικανοποιούν τους δίνει επιπλέον χαρά αλλά σίγουρα πρόσκαιρη χαρά.
Πρόσκαιρή δηλαδή μέχρι σύντομα να την επαναλάβουν.
Η συνήθεια δημιουργεί μία δεύτερη φύση στον άνθρωπο, έχει πει πολλά χρόνια πριν ο αρχαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης.
Δηλαδή να προσθέσουμε εμείς ως άμεσο και πολύ σπουδαίο συμπέρασμα, πως ο άνθρωπος προχωράει κυρίως σύμφωνα με τις συνήθειες του, επειδή ακριβώς πηγαίνει και εκεί που η προσωπική του επίκτητη φύση προστάζει, στα πλαίσια όμως της κυρίαρχης ανθρώπινης φύσης δηλαδή της φύσης του είδους του…»
Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν; Ακολουθείστε το χρήμα και θα καταλάβετε – «Follow the money»…
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋

Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν; Ακολουθείστε το χρήμα και θα καταλάβετε: «Follow the money» λοιπόν…
Τη φράση «Follow the money» θα την έχετε ακούσει… Όχι; Ε, λοιπόν είναι μια φράση που ακούστηκε στην ταινία του 1976 «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου», την ταινία που έχει ως θέμα της το σκάνδαλο Watergate που γκρέμισε έναν πρόεδρο ΗΠΑ από την εξουσία. Από τότε, όταν κάποιος (δημοσιογράφος ή μη δεν έχει σημασία) ερευνά μια υπόθεση το μότο «Follow the money» (Ακολούθησε το χρήμα) είναι η πυξίδα του… Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν, γιατί; Follow the money!
1. Η πιθανότητα κλιμάκωσης του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ κα Ιράν, ποιον ευνοεί; Οι οικονομικοί αναλυτές «βλέπουν»- αν γίνει κάτι τέτοιο- μεγάλη άνοδο του δολαρίου, με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια στη στέγη του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Ο δείκτης του δολαρίου- μέτρο σύγκρισης του νομίσματος έναντι σημαντικών νομισμάτων του Κόσμου- έκλεισε την περασμένη Παρασκευή με άνοδο περίπου 0,25%. Και οι αναλυτές περιμένουν την μεγάλη «έκρηξη» μετά τις εκρήξεις στη Μέση Ανατολή.
2. Η κλιμακούμενη κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει ήδη προκαλέσει τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία τρία χρόνια και το ερώτημα για πολλούς να είναι: πόσο υψηλότερα θα μπορούσαν να ανέβουν οι τιμές; Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκε κατά περίπου 10 δολάρια το βαρέλι από τις αρχές Ιουνίου, φτάνοντας τα 78 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή! Προς το παρόν, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι και παραμένουν πολύ πιο κάτω από το υψηλό των 115 δολαρίων το βαρέλι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόσμο. Ωστόσο, οι Τράπεζες και οι αναλυτές των Αγορών έχουν προειδοποιήσει ότι η πορεία των τιμών του πετρελαίου θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κλιμακωθεί η εξελισσόμενη στρατιωτική και ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή.

3. Το Ιράν στέλνει σχεδόν όλο το πετρέλαιό του στην Κίνα λόγω των κυρώσεων της Δύσης, επομένως η 2η σε μέγεθος μεγαλύτερη οικονομία στον Κόσμο θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Κίνα θα πρέπει να αναζητήσει άλλον προμηθευτή πετρελαίου στη διεθνή αγορά, και ασφαλώς θα βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού οι νέοι προμηθευτές θα επιδιώξουν υψηλότερες τιμές. Ντόμινο οι Αγορές. Οι ειδικοί της Αγοράς υποστηρίζουν ότι η τιμή του αργού πετρελαίου-Brent θα ξεπεράσει εύκολα τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η πιο σοβαρή οικονομική απειλή από αυτή τη σύγκρουση έγκειται στην πιθανότητα αναζωπύρωσης του πληθωρισμού μέσω των διατηρήσιμων υψηλών τιμών του πετρελαίου.
Η Ευρώπη στη δίνη της καταιγίδας
4. Η (βόρεια και κεντρική) Ευρώπη, αυτή την εποχή, εξαρτάται περισσότερο από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) της Μέσης Ανατολής λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο- κυρίως- είναι ιδιαίτερα πιεσμένο λόγω του γεγονότος ότι έχει χαμηλή δυνατότητα αποθήκευσης και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο ακόμα και για την ηλεκτροδότηση των πόλεων του. Η Ευρώπη και η Ασία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Οι ασιατικές οικονομίες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, κινδυνεύουν με σημαντικές αναταραχές, οι οποίες ενδεχομένως θα μειώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Η Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να είναι εύθραυστη από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέες οικονομικές πιέσεις.
5. Τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή αντικατοπτρίζουν τη νέα απειλή για το κόστος ζωής σε μια εποχή που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καταγράφουν φθίνουσες πορείες.
6. Για τους επενδυτές, ανάλογες γεωπολιτικές κρίσεις μπορούν να προκαλέσουν άγχος και αβεβαιότητα. Είναι φυσικό η αναταραχή στην Αγορά να πυροδοτεί έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως φόβο ή πανικό, οδηγώντας συχνά τους επενδυτές σε παρορμητικές και επιζήμιες αποφάσεις.
Ο S&P 500 (ο χρηματιστηριακός δείκτης Standard and Poor’s 500 που παρακολουθεί την απόδοση των μετοχών 500 κορυφαίων εταιρειών που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες) υποχώρησε κατά 1,1%, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,8% και οι ευρωπαϊκοί και ασιατικοί δείκτες αφουγκράστηκαν αυτές τις μειώσεις. Ο VIX (Δείκτης Μεταβλητότητας CBOE του Χρηματιστηρίου Επιλογών του Σικάγο, ένα δημοφιλές μέτρο της μεταβλητότητας της χρηματιστηριακής αγοράς με βάση τις επιλογές του δείκτη S&P 500), που συχνά αποκαλείται «δείκτης φόβου» της Αγοράς, ξεπέρασε το κρίσιμο όριο άγχους των 20 μονάδων, σημειώνοντας άνοδο 16%!

7. Οι επενδυτές έχουν αντιμετωπίσει γεωπολιτικές κρίσεις στο παρελθόν, όπως το εμπάργκο πετρελαίου της δεκαετίας του 1970, τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Κάθε επεισόδιο, αρχικά προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στην Αγορά: απότομες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, μαζικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων στην αγορά μετοχών και αυξημένη μεταβλητότητα, όμως κάθε φορά οι Αγορές τελικά σταθεροποιήθηκαν και ανέκαμψαν.
8. Ποιος κερδίζει για την ώρα; Ο χρυσόςπου ανεβαίνει σταθερά, το δολάριο που σιγά σιγά σκαρφαλώνει, οι ενεργειακοί κολοσσοί (ExxonMobil +2,2%), οι εταιρείες οπλικών συστημάτων και άμυνας (Lockheed Martin +3,7%), οι μετοχές Κυβερνοασφάλειας και οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού, που επωφελούνται καθώς επέστρεψαν τα ασφάλιστρα γεωπολιτικού κινδύνου.
9. Ποιος χάνει για την ώρα; Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των ταξιδιωτικών εταιρειών (οι Delta και United Airlines υποχώρησαν κατά 4–5%), καθώς το αυξανόμενο κόστος καυσίμων και οι ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν θορυβήσει τους επενδυτές. Α, και οι άμεσα εμπλεκόμενοι: άμαχοι πολίτες, αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτούς; Αναζητείστε λοιπόν την πορεία του χρήματος και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Ποιος χάνει, ποιος κερδίζει; Οι πολίτες, πάντα στην πλευρά των ηττημένων, όποια κι’ αν είναι η έκβαση της κρίσης..
*** Μια αφελής-απλοϊκή ανάλυση ενός ερασιτέχνη μελετητή της ιστορίας των πολέμων· τίποτα περισσότερο…
Πηγή/Φωτογραφίες: https://www.ethnos.gr/World/article/370000/tikrybetaipisoapothsygkroyshisrahliranakoloytheistetoxrhmakaithakatalabetefollowthemoney