1. Αρχική
  2. /
  3. Αποσπάσματα Βιβλίων Εκδόσεων Γη
  4. /
  5. Πρόληψη Και Διατροφή

Πρόληψη Και Διατροφή

0
432

11  Πρόληψη και Διατροφή

«Η τροφή και η άσκηση έχουν αντίθετες ιδιότητες, συμβάλλουν όμως αμοιβαία στη διατήρηση της υγείας.

Οι ασκήσεις δημιουργήθηκαν για να αναλώνουν ότι υπάρχει, ενώ το φαγητό και το ποτό για να αναπληρώνουν τα κενά.»

Ιπποκράτης

(Περί Διαίτης, κεφάλαιο 2)

 

«…έσθιε μετά το πεινήν, όρος σιτιών έστω σοι το μη πεινήν.»

Αποδίδεται στον Πυθαγόρα και λέει σε νεοελληνική απόδοση:

«…να τρώει κανείς αφού πεινάσει, όρος στη διατροφή να είναι το να μην πεινάει.» (και όχι θα μπορούσαμε ίσως να προσθέσουμε το να βαρυστομαχιάζει.)

 

Πολύ καλή δηλαδή άριστη συνήθεια, είναι και η κατανάλωση πολύ νερού.

Νερού πάντα καθαρού είτε από πόσιμο νερό πηγής, είτε φιλτραρισμένου, είτε εμφιαλωμένου σε γυάλινο κατάλληλο δοχείο.

Το εμφιαλωμένο νερό σε πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να αποφεύγεται κατά κανόνα εντελώς, γιατί περνάνε μέσω αυτών ουσίες ανθυγιεινές στο νερό, αλλά κυρίως πάρα πολλά μικροπλαστικά με άγνωστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Από φαγητό τρώμε με ποικιλία από όλα, όμως συνάμα και με μέτρο.

Για τους άνω των 29 ετών, σταδιακά και όσο περνάνε τα χρόνια, λιγότερη ποσότητα φαγητού.

Χρειάζεται να διατηρείται η σχέση ύψους-βάρους στα φυσιολογικά λογικά επίπεδα, χωρίς όμως υστερίες και ακρότητες.

Γενικά μην το παρακάνετε σε τίποτα.

Ούτε πολύ λεπτοί, ούτε χονδροί.

Από ποιότητα φαγητού, όσο πιο υγιεινά μπορούμε.

Ιδανικά χωρίς φυτοφάρμακα, διοξίνες, χημικά πρόσθετα, τεχνητά αρώματα, τεχνητά χρώματα, χημικά συντηρητικά.

Αν μπορούμε αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα, χωρίς πάντα να μας διακατέχει μανία και απόλυτη διάθεση για αυτά.

Η απόλυτη διάθεση και η μανία για το οτιδήποτε, είναι πολύ χειρότερη ακόμη και από το πιο ανθυγιεινό φαγητό.

 

12  Διατροφή – 13  Μια Γενικότερη Θεωρία

 

14  Πρακτική Διατροφή – Φιλοσοφώντας

Συνεχίζουμε.

Τα τηγανιτά αν σας αρέσουν, ας είναι λίγα.

Τα σκεύη μαγειρέματος, ας είναι εκείνα που είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά για τον άνθρωπο.

Για παράδειγμα μαντεμένια τηγάνια, αντί για αντικολλητικά με ανθυγιεινό αντικολλητικό υλικό που φθείρεται, καθώς και καθόλου μα καθόλου αλουμινένια σκεύη.

Για τα τηγανιτά που αναφέραμε προηγουμένως «ας είναι λίγα», ίσως να ήταν θεμιτό ακόμη και το καθόλου, όμως λένε ότι όταν τηγανίζονται ελαφρά συγκρατούνται περισσότερο οι υδροδιαλυτές βιταμίνες τους, δηλαδή η βιταμίνη C και χονδρικά το σύμπλεγμα των βιταμινών Β.

Οι περισσότερες δε ελληνικές συνταγές, άρα και οι μεσογειακές συνταγές που γίνεται τόσος λόγος για το πόσο καλό κάνουν, ξεκινούν το μαγείρεμα τους με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι τσιγαρισμένο.

Είναι και αυτό χαρακτηριστικό τής μεσογειακής διατροφής και μαγειρικής κατά την γνώμη μας, μαζί και με άλλα χαρακτηριστικά της.

Μπορεί βέβαια κανείς και να τα «τσιγαρίζει» σε λίγο βραστό νερό ή έστω να το κάνει αυτό κάποιες λίγες φορές, όμως και πάλι θα υπάρχει μια κάποια παραπάνω ελάττωση στην περιεκτικότητα τους σε υδροδιαλυτές βιταμίνες.

Πάντα χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο είτε ωμό είτε μαγειρεμένο και ακόμη καλύτερα ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο.

Από αλάτι πάντα φυσικό ανεπεξέργαστο από βιολογικά καταστήματα, δεν κοστίζει πολύ.

Ακόμη όχι πολλά κρέατα, με μέτρο αλλά μην φθάσουμε και στο άλλο άκρο του καθόλου, ή του πολύ σπάνια.

Εδώ να πούμε ότι τη βρώση κρέατος δεν την επιλέξαμε εμείς για τον εαυτό μας αλλά η φύση για εμάς, για αυτό και δεν πρέπει να έχει κανείς ενοχές για την κατανάλωσή του με μέτρο.

Σίγουρα απορρίπτεται η αλόγιστη σκληρότητα τής υπερκατανάλωσης κρέατος, από κάποιους ανθρώπους.

Καθώς και οι συνθήκες και η φιλοσοφία διαβίωσης των ζώων, που προορίζονται για τροφή.

Ακόμη απορρίπτονται και οι συνθήκες και η φιλοσοφία διαβίωσης των ζώων για τα προϊόντα που απλά παράγουν, τουλάχιστον όταν η παραγωγή αυτή πραγματοποιείται σε μεγάλες ποσότητες, γιατί ανάλογα συνήθως μεγάλη καθώς και ζωώδεις, είναι και η εκμετάλλευσή τους από κάποιους κτηνοτρόφους.

Απορρίπτονται γενικά οι συνθήκες και η φιλοσοφία διαβίωσης των ζώων που πηγάζουν από το εμπόριο και το όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος παραγωγής, με μηδαμινό ενδιαφέρον για αυτή καθαυτή την ύπαρξή τους και καθόλου λόγος για την ποιότητα του βιώματος της ζωής τους.

Όμως και πάλι σίγουρα, τη με μέτρο βρώση του κρέατος καθώς και τη με μέτρο βρώση των προϊόντων που παράγουν τα ζώα ο άνθρωπος τη χρειάζεται αφού είναι στη φύση του παμφάγος, δηλαδή δυστυχώς είναι κάποιο αναγκαίο κακό η θανάτωσή τους για τη διατροφή του.

Επαναλαμβάνουμε δε ότι αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά περίπτωση από επιλογή του.

Τη χρειάζεται επειδή ακριβώς όπως γράψαμε ως είδος, ανήκει στα παμφάγα.

Ο άνθρωπος βέβαια είναι ίσως η μοναδική οντότητα της Γης, που μπορεί από ελεύθερη επιλογή να κάνει πράγματα και αντίθετα τής φύσης του.

Για μία τέτοια όμως και με διάρκεια επιλογή, λάθος επιλογή κατά τη γνώμη μας που θα μπορούσαμε να πούμε ότι προκύπτει από υπέρμετρο συναισθηματισμό, είναι αναγκασμένος να πληρώνει μελλοντικά το τίμημα με την εξασθένιση αργά αλλά σταθερά τού οργανισμού του.

Να πούμε όμως ακόμη ότι τα κίνητρα για μία τέτοια επιλογή, φανερά είναι πολύ αγνά.

Εννοούμε ειδικά την επιλογή τής μη βρώσης κρέατος.

Είναι ακόμη για να συνεχίσουμε πολύ αγνά και τα κίνητρα και οι προθέσεις γενικότερα, της φιλοσοφίας των βίγκαν.

Πάρα ταύτα επιμένουμε ότι είναι μία ξεκάθαρα λάθος πρακτικά και όχι θεωρητικά επιλογή για τον άνθρωπο τουλάχιστον της εποχής μας, που προκύπτει στην κοινωνία μας συνήθως σε νέους ασυμβίβαστους ανθρώπους από υπέρμετρο συναισθηματισμό.

Γράφουμε λάθος επιλογή πρακτικά και όχι θεωρητικά, επειδή η θεωρητική βάση τής φιλοσοφίας τόσο των βίγκαν όσο και των χορτοφάγων, προκύπτει από την αγάπη τους προς τα ζώα και το σεβασμό προς τη ζωή τους και γενικότερα από όλες αυτές τις αξίες που πηγάζουν από τις δύο τούτες Συμπαντικές Αρχές, δηλαδή την Αγάπη και τον Σεβασμό, που φανερά κυριαρχούν ως αίσθηση με ισχύ Φυσικής Νομολογίας για εμάς, σε όλους τούς έμβιους οργανισμούς τού Σύμπαντος Κόσμου.

Με τον όρο Νομολογία χαρακτηρίζεται η δικαστική ερμηνεία των Νόμων.

Φυσική Νομολογία για εμάς όπως την εννοούμε, είναι η ανθρώπινη ερμηνεία του Δικαίου της Φύσης που προκύπτει από τις Αρχές της.

Που προκύπτει από τις Αρχές της, δηλαδή τους γενικότερους, τους ευρύτερους, τους θεμελιώδεις αν προτιμάτε κανόνες της.

Όμως όπως είπε ο αρχαίος Σοφός Δημόκριτος, «ΑΛΟΓΙΣΤΙΗ ΜΗ ΞΥΓΧΩΡΕΕΙΝ ΤΑΙΣΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΒΙΟΝ ΑΝΑΓΚΑΙΣ».

Δηλαδή ότι «είναι αφροσύνη να μη συμβιβάζεται κανείς με τις πρακτικές ανάγκες της ζωής».

Στο μέλλον μπορεί να βρεθεί και σίγουρα θα βρεθεί και πρακτική λύση για όλα αυτά τα ζητήματα που θέτονται σε όλους τούς ευσυνείδητους ανθρώπους.

Η μη κατανάλωση κρέατος δημιουργεί έλλειψη τής πολύ σημαντικής για τον οργανισμό βιταμίνης Β12, που είναι ακόμη περισσότερο σημαντική τα πρώτα χρόνια τής ζωής τού ανθρώπου.

Ακόμη η κατανάλωση γενικώς συμπληρωμάτων διατροφής για να ισοσκελιστεί ίσως η έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων στον οργανισμό, δεν μπορεί να είναι χρόνια και δεν θα πρέπει γενικά, να υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Ακόμη περισσότερο πιθανότατα και για αυτό το διάστημα, δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται η κατανάλωσή τους, δίχως κάποια διαλείμματα.

Για αυτό και στις διαφημίσεις των όποιων συμπληρωμάτων διατροφής αναφέρεται ρητώς ότι αυτά, δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή.

Γράφουμε να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες αν φυσικά μπορεί κάποιος να κάνει διαφορετικά και νομίζουμε ότι μπορεί με την απλή προσαρμογή του, σε κατάλληλο για τις τροφές που χρειάζεται διαιτολόγιο.

Βέβαια η άποψη των γιατρών για κάποιον που νοσεί και κρίνουν ότι χρειάζεται να εξακολουθήσει να παίρνει βιταμίνες πέραν των έξι τούτων μηνών, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπερισχύσει.

Ισχύουν φανερά όπως γράψαμε και για την απλή διατροφή, άλλα πράγματα για τους υγιείς ανθρώπους και άλλα για εκείνους που νοσούν.

 

Μία μερίδα κρέατος ίσως και δύο την εβδομάδα, είναι καλά.

Ίσως για τους πολύ υπέρμαχους της μη κατανάλωσης κρέατος και μία μερίδα στις δέκα ή σταδιακά και με κάθε επιφύλαξη και στις δεκαπέντε ημέρες, όχι όμως σπανιότερα.

Επίσης ισχυριζόμαστε ότι οι άντρες χρειάζονται περισσότερες τροφές έναντι των γυναικών, που μέσω αυτών ο οργανισμός τους να μπορεί να παράγει τεστοστερόνη, τη χαρακτηριστική δηλαδή αντρική ορμόνη.

Μία από αυτές τις τροφές, είναι και το κρέας.

Το ακριβώς αντίστροφο εκτιμούμε ότι χρειάζεται να γίνεται, για τις γυναίκες.

Το αντίστροφο όσον αφορά δηλαδή τις τροφές και την παραγωγή από τον οργανισμό τους οιστρογόνων.

Επειδή ακριβώς τα οιστρογόνα αποτελούν τη χαρακτηριστική γυναικεία ορμόνη.

Παρόμοια συμπεράσματα για την παραγωγή των δύο αυτών ορμονών εμπεριέχονται και στη μορφή των ασκήσεων που θα πρέπει να πραγματοποιούνται από τα δύο φύλα, εκατέρωθεν.

Τα βάρη πάντα με μέτρο και γενικότερα κάπως περισσότερη αναερόβια άσκηση, χρειάζεται περισσότερο στον άντρα.

Ενώ γενικότερα κάπως περισσότερη αερόβια άσκηση, ταιριάζει στις γυναίκες έναντι των αντρών.

Έτσι έχει δημιουργήσει η φύση τα ανθρώπινα φύλα.

Έχει εξειδικεύσει τις λειτουργίες τους.

Ακόμη χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη συχνότητα κατανάλωσης κρέατος για ανθρώπους που πρόσφατα το έχουν στερηθεί για καιρό, όπως οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν.

Μέχρι να έρθουν με αυτήν τη συχνότερη κατανάλωση, ξανά στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Το πότε θα έρθουν ξανά στα φυσιολογικά τους επίπεδα αν δεν θέλουν να το δουν με νέες εξετάσεις, θα τους το πει ο ίδιος ο οργανισμός τους που δεν θα ζητάει να φάει τόσο συχνά άλλο κρέας.

Ο ίδιος μηχανισμός υπάρχει στον άνθρωπο, για όλες τις τροφές.

Για αυτό και ζητάμε πολύ να φάμε κάποια συγκεκριμένα φαγητά, ανά καιρούς στο τόσο.

Συμβαίνει δηλαδή επειδή κάτι λείπει από τον οργανισμό μας, που το έχει αυτή η συγκεκριμένη τροφή.

Φυσικά και δεν συμβαίνει για τον ίδιο λόγο αυτό και με τα γλυκά.

Τα γλυκά τα ζητάμε επειδή έχει άμεση σχέση η βρώση του γλυκού φαγητού, με την απευθείας έκκριση μιας ορμόνης από τον εγκέφαλο που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.

Της ορμόνης ντοπαμίνη.

Που προφανώς τούτο θέλει την ιδιαίτερη προσοχή μας για την αύξηση του βάρους και για τη γενικότερη υγεία μας, επειδή αντισταθμίζει σκέψεις πίεσης και άγχους οποτεδήποτε προκύπτουν αυτές, στην ανελικτικό-ασκούμενη-βίο-ψυχό-κοινωνική οντότητα του ανθρώπου και την πολυπλοκότητά της.

Επιπλέον, γράφει ο αρχαίος Σοφός Ιατρός Ιπποκράτης σε επιστολή προς τον Δημήτριο, με τίτλο «Συμβουλές υγιεινής από τον Ιπποκράτη στον Δημήτριο»:

«Θα δεις ότι οι επιθυμίες σου σχετικά με την τροφή γεννιούνται από τα αντίθετα, από το ξερό για το υγρό, από το υγρό για το ξερό, από το κενό για το πλήρες και από το πλήρες για το κενό.»

 

15  Προτεινόμενες Λύσεις Για Τις Ανάγκες Του Οργανισμού Σε Γλυκό

Μιας και αναφέραμε τα γλυκά, να πούμε ότι προτιμότερα γλυκίσματα αν θα μπορούσαμε να τα πούμε έτσι, είναι τα φρούτα.

Για παράδειγμα τα σύκα, φρέσκα στην εποχή τους ή αποξηραμένα τον υπόλοιπο χρόνο, είναι εξαιρετικά.

Πάντα χωρίς πρόσθετα.

Ακόμη εξαιρετική ως τροφή άλλα και ως γεύση είναι και η μαύρη κορινθιακή σταφίδα με το κουκούτσι της, ή γενικά η σταφίδα.

Το σταφύλι και ειδικά το μαύρο με το κουκούτσι του είναι πολύ υγιεινό για τον ανθρώπινο οργανισμό και θα πρέπει να το μεταβολίζουμε ως έχει είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο και όχι πίνοντάς το ως κόκκινο κρασί.

Σίγουρα πολύ καλό κάνει και ως μούστος, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε να παίρνουμε τα πολύ ευεργετικά συστατικά του από τον οίνο άκρατο ή κεκραμένο, λόγω της περιεκτικότητας του και σε αλκοόλη.

Και τα δύο αυτά φρούτα που αναφέραμε, θεραπεύουν την ανάγκη του οργανισμού ώρες-ώρες για κάτι γλυκό.

Είναι και τα δύο πολύ γλυκά και υπάρχουν και σε αφθονία στην Ελλάδα.

Επίσης και τα φρέσκα στην εποχή τους ή τα αποξηραμένα τον υπόλοιπο χρόνο δαμάσκηνα, κάνουν πάρα πολύ καλό στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μπορεί ακόμη κανείς να καταναλώνει όταν αναζητάει κάτι γλυκό και χουρμάδες, φρέσκα ή όλο το χρόνο αποξηραμένα βερίκοκα, ή γενικά και άλλα αποξηραμένα φρούτα καλύτερα βιολογικά, επειδή χρειάζεται πολύ αυτά να μην εμπεριέχουν πρόσθετα.

Καλύτερο όμως μάλλον είναι να προτιμάει κανείς τα φρέσκα και καλά πλυμένα φρούτα, στον τόπο τους και στην εποχή τους.

Αν εξαιρέσουμε τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, προτιμότερα γλυκά είναι το σουσάμι, το αμύγδαλο, το καρύδι, ή μια φέτα ψωμιού ολικής αλέσεως σε συνδυασμό με μέλι.

Και γενικά ότι ως γλύκισμα περιέχει μόνο μέλι άλλα και αυτό με μέτρο, σε μικρές δηλαδή ποσότητες.

Υγιεινό γλύκισμα είναι και το γιαούρτι με μέλι, ή με αποξηραμένα φρούτα, σποράκια και ξηρούς καρπούς, ή και με δημητριακά.

Επίσης και οι σπιτικές μαρμελάδες ή ακόμη και αυτές που δημιουργήθηκαν στο εμπόριο μόνο από φρούτα σε συνδυασμό με χυμό φρούτων, για να μπορέσει να φτιαχτεί μάλλον και η μαρμελάδα.

Υπάρχουν πια έτσι υγιεινές μαρμελάδες στο εμπόριο, πάντα στην εποχή μας και την Ελλάδα.

Καθόλου ή όσο μπορεί κανείς λιγότερη, κατανάλωση σε ζάχαρη.

Η χρόνια υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης λένε ότι συμβάλει σε πολλές ασθένειες, κυρίως του κυκλοφορικού και της καρδιάς.

Από ζάχαρη γενικά προτιμότερη είναι η ακατέργαστη.

Από τα άλλα γλυκά να πούμε ότι αν διαβάσει κανείς συνταγές ζαχαροπλαστικής ακόμη και των πιο αγνών γλυκών, νομίζουμε ότι θα μείνει άναυδος με το πόσο μεγάλες ποσότητες ζάχαρης προτείνουν οι ζαχαροπλάστες.

Παρόλο που το πλεονέκτημα σε ένα σπιτικό γλυκό που μπορεί να γίνει με όσο το δυνατόν πιο αγνά υλικά, τουλάχιστον δηλαδή χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, είναι πολύ σημαντικό.

Όλα με μέτρο.

Σταδιακά και όσο μπορούμε λιγότερα γλυκά.

Ακόμη να πούμε ότι η κατανάλωση γλυκών είναι θέμα και συνήθειας, καθώς και η παραπάνω κατανάλωση αλατιού στα τρόφιμα.

Ο οργανισμός μετά από λίγο καιρό συνηθίζει και ζητάει πολύ ή λίγο ή και σχεδόν καθόλου γλυκό, αλλά και πολύ ή λίγο ή και καθόλου παραπάνω από όσο υπάρχει ήδη στα τρόφιμα, αλάτι.

Όπως τον συνηθίσετε.

Δοκιμάστε το!

Να πούμε επίσης ότι ίσως ο μηχανισμός της παχυσαρκίας μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα με το «μοντέλο υδατανθράκων-ινσουλίνης», όπως υποστηρίζουν ερευνητές με πρόσφατη δημοσίευσή τους στο American Journal of Clinical Nutrition.

Γράφει μεταξύ άλλων το σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας https://www.in.gr/ στις 13/09/2021.

«Τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, αναφέρουν ερευνητές με επικεφαλή τον Ντέιβιντ Λούντβιγκ του Χάρβαρντ, προκαλούν ορμονικές μεταβολές που αλλάζουν τον μεταβολισμό και ενθαρρύνουν την αποθήκευση λίπους.

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο, ο οργανισμός αντιδρά εκκρίνοντας ινσουλίνη και καταστέλλοντας την έκκριση γλυκαγόνης, μιας ορμόνης που δρα αντίστροφα από ό,τι η ινσουλίνη και ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος.

Η ορμονική απόκριση δίνει σινιάλο στα λιπώδη κύτταρα να αποθηκεύσουν περισσότερες θερμίδες ως λίπος, με αποτέλεσμα να μένουν λιγότερες θερμίδες διαθέσιμες για τους μυς και άλλους ιστούς με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις.

Ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος θεωρεί ότι δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη ενέργεια και αντιδρά με αίσθημα πείνας.

Επιπλέον ο μεταβολισμός επιβραδύνεται για να εξοικονομήσει θερμίδες.

Ως αποτέλεσμα παραμένουμε πεινασμένοι ακόμη και όταν συνεχίζουμε να συσσωρεύουμε λίπος.»

 

16  Η Διατροφή Κατά Κανόνα

Εννοείται ότι πολύ καλά δηλαδή άριστα για τη διατροφή μας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, άλλα ακόμη και με αυτά δεν πρέπει να το παρακάνουμε εις βάρος άλλων επίσης χρήσιμων για τον οργανισμό, τροφών.

Το ξαναγράψαμε δεν πρέπει να καταβάλει κάποιον μανία για τίποτα.

Σίγουρα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα πλέον άριστα για την διατροφή μας, αλλά μην φτάσουμε με αυτά και στο άλλο άκρο.

Χρειάζεται η ισορροπημένη ποικιλία.

Τίποτα το πολύ στη διατροφή δεν κάνει καλό.

Λένε πάλι ότι για τους ενήλικες άνω των 29 ετών, πολλές ή κάποιες φορές είναι προτιμότερη η λίγη και κακή τροφή, από ότι η πολλή τροφή και καλή.

Ακόμη άριστη για τον οργανισμό είναι και η με μέτρο κατανάλωση ξηρών καρπών, πάντα ωμών δηλαδή άψητων και χωρίς αλάτι.

Για το άψητων δεν πειράζει και τόσο.

Απαραίτητα και υψηλής διατροφικής αξίας είναι και τα Δημητριακά ολικής άλεσης ιδιαίτερα πολύ το κριθάρι και κατά της χοληστερίνης πάλι το κριθάρι αλλά και η βρόμη.

Ακόμη πολύ ωφέλιμο δημητριακό για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι και η ζεία ή ζεια ή ζέα.

Απαραίτητα επίσης καθώς και υψηλής διατροφικής αξίας για τον άνθρωπο είναι τόσο τα όσπρια, όσο και το ψάρι.

Αν έχουμε τρεις μερίδες όσπρια την εβδομάδα και δύο με τρεις μερίδες ψάρι, είναι πάρα πολύ καλά.

Ειδικά αν επιλέξουμε μία διατροφή που να εμπεριέχει πολύ αραιά σε συχνότητα, τη βρώση κρέατος.

Από γαλακτοκομικά για τους ανθρώπους που έχει ολοκληρωθεί η σωματική τους ανάπτυξη, ίσως όχι πολλά.

Στο ζωικό βασίλειο τα ζώα πίνουν γάλα μόνο στις πολύ νεαρές τους ηλικίες.

Μετά το αποφεύγουν.

Όλοι γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι οι γάτες πίνουν πολύ γάλα όταν είναι μικρές και δεν το αγγίζουν καθόλου όταν μεγαλώσουν.

Πρέπει ακόμη γενικά να αποφεύγονται και τα ζωικά λίπη.

Προτείνουμε από γαλακτοκομικά που και που λίγο τυρί, ωστόσο όμως να τρώτε.

Συχνά ή ακόμη και καθημερινά κάνει καλό και κανένα γιαούρτι, ειδικά κατσικίσιο.

Εκτός του γεγονότος ότι το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύπεπτο το αγελαδινό γάλα ενοχοποιείται για περιεκτικότητα σε ορμόνες, όπως για παράδειγμα την αυξητική ορμόνη που δίδετε στις αγελάδες και παρόλο που δεν υπάρχουν ίσως κατασταλαγμένες έρευνες για το πόσο η βόεια αυξητική ορμόνη ή και οι άλλες ορμόνες που παρατηρούνται στο αγελαδινό γάλα βλάπτουν ή επηρεάζουν τον άνθρωπο, προτείνουμε ισχυρά να τις αποφεύγετε επειδή υπάρχουν τουλάχιστον αποχρώσες ενδείξεις για αυτό.

Πάντα μιλάω για τους ενήλικες και μάλιστα τους πάνω από τα 29 έτη.

Οι νεαροί άνθρωποι χρειάζονται οπωσδήποτε πολύ περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το επιπλέον ασβέστιο που χρειαζόμαστε για τον οργανισμό το παίρνουμε από το ταχίνι ή γενικά το σουσάμι και άλλες τροφές.

Όπως τέτοια παραδείγματα άλλων τροφών είναι οι ξηροί καρποί, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, ρόκα κλπ), διάφορα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο τους (γαύρος, μαρίδα, σαρδέλα, αθερίνα κλπ), ακόμη αρκετό ασβέστιο έχουν τα όσπρια και η βρόμη.

Μην το παραβλέψετε αυτό, χρειαζόμαστε με τα χρόνια όλο και περισσότερο ασβέστιο που να απορροφάτε από τον οργανισμό μας, για γερά κόκαλα και δόντια.

Όταν το ασβέστιο που λαμβάνουμε είναι λίγο ο οργανισμός αντλεί για τις ανάγκες του από το αποθηκευμένο σε δόντια και κόκαλα, με αποτέλεσμα αυτά να εξασθενούν.

Όμως να πούμε και ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εμπεριέχουν ασβέστιο σαφώς υψηλότερης βιοδιαθεσιμότητας, από ότι τα φυτικής προέλευσης προϊόντα.

Υψηλότερης βιοδιαθεσιμότητας δηλαδή το ποσοστό απορρόφησης του ασβεστίου από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι υψηλότερο σε αυτά, από ότι στα φυτικής προέλευσης προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο.

Όμως και στα φυτικά προϊόντα η βιοδιαθεσιμότητα δεν είναι μικρή.

 

17 Βιταμίνη D

 

18  Γενικότερες Απόψεις

Επανερχόμαστε.

Από αλκοόλ καλύτερα καθόλου ή πολύ σπάνια.

Δια ροπάλου το σε καθημερινή βάση ακόμη κι αν είναι πολύ λίγο, λιγότερο ακόμη και από μισό ποτήρι του κρασιού κρασί.

Λέμε δια ροπάλου ακόμη κι αν είναι πολύ λίγο, περισσότερο εξαιτίας πιθανής εξάρτησης τού οργανισμού από αυτό.

Το πραγματικά λίγο σε ποσότητα και συχνότητα, γενικά δεν βλάπτει κι αν βλάπτει, βλάπτει λίγο.

Όμως για τη συχνότητα πολλές φορές από λίγο, κάνουν το πολύ.

Από καφέ προτιμότερος είναι ο ελληνικός και αυτός με μέτρο, έναν με δύο, δύο το πολύ την ημέρα.

Δηλαδή και δύο καφέδες σε καθημερινή βάση, είναι πολλοί.

Ο καφές καλύτερα χωρίς ζάχαρη ή αν δεν μπορείτε χωρίς ζάχαρη με όσο το δυνατόν λιγότερη και καλύτερα ζάχαρη ανεπεξέργαστη.

Προτείνουμε όμως να δοκιμάσετε να πίνετε τον καφέ σας, για λίγο καιρό και σκέτο.

Μπορεί να τον συνηθίσετε έτσι και να σας αρέσει.

Να πούμε όμως ότι χρειάζεται και μια κάποια ελευθερία σε όλα αυτά.

Ο καφές συνδυάζεται με χαλάρωση, παρέα, κουβέντα και διασκέδαση και αυτό είναι πάντα πολύ καλό για τον άνθρωπο.

Όμως και η καθημερινή συχνότητα του καφέ καθώς και η ποσότητα ζάχαρης που χρησιμοποιεί κανείς σε αυτόν, είναι μόνο -κατά τη γνώμη μας- θέμα συνήθειας.

Ακόμη δια ροπάλου μην χρησιμοποιείται ποτέ υποκατάστατα ζάχαρης, όπως για παράδειγμα ασπαρτάμη.

Όλα τα έως σήμερα χημικά υποκατάστατα ζάχαρης βλάπτουν σοβαρά, δηλαδή σοβαρότατα, την υγεία.

Άριστα ροφήματα είναι και τα Ελληνικά βότανα.

Τσάι του βουνού(σιδερίτη) ή μαλοτήρα για τους Κρητικούς, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, βασιλικό, φλισκούνι, δίκταμο, τίλιο, χαμομήλι κλπ.

Ωραίο ρόφημα και υγιεινό ειδικά όταν δεν περιέχει ζάχαρη, είναι και το σαλέπι.

Όλα με μέτρο.

Ακόμη δεν κάνει να φοράει κανείς γυαλιά ηλίου, εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρός ιατρικός λόγος.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου στον εγκέφαλο και τις ορμόνες που εκκρίνει αυτός, όπως για παράδειγμα η έκκριση σεροτονίνης όλη την ημέρα και η έκκριση μελατονίνης το βράδυ, χρειάζονται την απευθείας επαφή των ματιών μας με το ηλιακό φως, ή έστω και τις αντανακλάσεις του στην σκιά κατά τη διάρκεια τής ημέρας.

Όμως εννοείται ότι με την απευθείας έκθεση στον ήλιο ειδικά το καλοκαίρι, δεν το παρακάνουμε.

Για την σεροτονίνη ακόμη, να πούμε ότι λέγεται ότι υπάρχει μέρος της και στο έντερο και στα αιμοπετάλια.

Η σεροτονίνη ίσως ευθύνεται για την ευεξία που νιώθει ένας άνθρωπος και θα πρέπει για αυτό επιπλέον να είναι καλή, τόσο η σύσταση τού αίματός του, όσο και η χλωρίδα του εντέρου του.

Ακόμη βοηθάει πολύ στην έκκριση και της μελατονίνης και της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, η γυμναστική.

Η γυμναστική είναι συνώνυμη με την ευεξία.

Σίγουρα συμβάλουν στην ευεξία και ο ήλιος, η θάλασσα και η καλή διατροφή.

Τον ήλιο όμως και όχι μόνο με τα μάτια αλλά και με ολόκληρο το κορμί όπως γράψαμε και προηγουμένως, τον ψάχνουμε με μέτρο όλες τις εποχές του χρόνου και για την συμβολή του στην παραγωγή της βιταμίνης D.

Γράψαμε και πριν για την βιταμίνη D όμως ξαναγράφουμε ότι ιατρικές έρευνες σε Βρετανικά και Αμερικανικά ιατρικά περιοδικά, λένε ότι ο ήλιος με μέτρο προλαμβάνει την εμφάνιση καρκινικών όγκων και κυττάρων.

Να πούμε ακόμη ότι τον ιατρό κ. Δημήτρη Τσουκαλά δεν τον γνωρίζουμε και αυτά που λέει τα βρήκαμε στο διαδίκτυο.

Αυτά που αναφέρονται όμως στο βιβλίο από τις ιστοσελίδες τού διαδικτύου για τη βιταμίνη D, τα γνωρίζαμε και παλαιότερα από επίσημες επιστημονικές έρευνες δημοσιευμένες σε έγκριτα διεθνώς επιστημονικά περιοδικά καταγεγραμμένες σε διάφορα άρθρα υγείας στον ελληνικό τύπο, κυρίως σε έγκυρες, υπεύθυνες, με επιστημονική επιμέλεια, αρτιότητα και ευρεία κυκλοφορία εφημερίδες.

Γενικά ο ήλιος με μέτρο είναι πάρα πολύ ευεργετικός για τον οργανισμό, όπως και τα μπάνια στη θάλασσα, καθώς  και η επαφή γενικά με τη φύση.

Θεωρούμε ως δεδομένο ότι αυτά που προτείνουμε για τον άνθρωπο και την έκθεσή του στον ήλιο, δεν θα τα εφαρμόσουν επιπλέον οι άνθρωποι που λόγω του επαγγέλματός τους, μπορεί να τον αντικρίζουν πολλές ώρες απευθείας.

 

19  Αποτοξινώσεις Και Φανατισμός

Θεωρούμε ακόμη ότι δεν πρέπει κανείς να παθιάζεται και με τις αποτοξινώσεις.

Φυσικά πάντα μιλάμε για φυσικές αποτοξινώσεις, διαιτητικές.

Είναι καλές είναι χρήσιμες αλλά δεν πρέπει κανείς να το παρακάνει.

Για κάποια που θα βρείτε σε κάποιο βιβλίο και φυσικά σας ταιριάζει καλύτερα, προτείνουμε κάποια ήπια· λέμε ότι μία φορά το χρόνο η εφαρμογή της είναι αρκετή.

Είναι αρκετή αλλά μάλλον και απαραίτητη.

Απαραίτητη επειδή όπως γράψαμε σχετικά στην αρχή του βιβλίου μας «Υγεία Και Ασθένεια Στον Άνθρωπο», αρχικώς ο όρος εκθεσίωμα χρησιμοποιείτο για να καταδείξει μόνο τη σωρευτική έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ενός ατόμου, ήδη από την ενδομήτρια ζωή του.

Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο στην ασθένεια, παίζει η σωρευτική έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Με τις αποτοξινώσεις ισχυριζόμαστε ότι η σωρευτική ανοχή σε έκθεση του οργανισμού στις τοξίνες, ανανεώνεται.

Ανανεώνεται τουλάχιστον αλλά και μάλλον σε κάποια μικρού μεγέθους κλίμακα.

Για αυτό και προτείνουμε για μία μόλις ημέρα το χρόνο ένας άνθρωπος να τρέφεται μόνο με ποικιλία καλά ξεπλυμένων με νερό βιολογικών φρούτων εποχής, όσων κι αν χρειάζεται σε ποσότητα.

Αν θελήσει επίσης να επαναλάβει την αποτοξίνωση αυτή πιο σύντομα, ας την επαναλάβει.

Ειδικά αυτή η αποτοξίνωση με μέτρο δεν βλάπτει.

Ως μέτρο εννοούμε να την εφαρμόζει κανείς το πολύ για δύο με τρεις φορές το χρόνο, αναλόγως και το βάρος του.

Παραπάνω φορές αν είναι πιο ευτραφής.

Λιγότερες αν είναι πιο λιποβαρής.

Το πραγματικά ωφέλιμο όμως είναι η ισορροπημένη και με ποικιλία υγιεινή διατροφή, όλο τον χρόνο.

Για την αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού από τις υγρές και στερεές τροφές υπάρχουν κυρίως το ήπαρ, οι νεφροί και το έντερο, ενώ τον αέρα που αναπνέουμε τον φιλτράρουν οι πνεύμονες.

Ακόμη τον φιλτράρουν και οι πόροι του δέρματος, που είναι αδιαπέραστοι από μικροοργανισμούς και αρκετές χημικές ουσίες.

Για να λειτουργούν ομαλά και απρόσκοπτα όλα αυτά τα όργανα στον άνθρωπο χρειάζεται η ισορροπημένη και με ποικιλία υγιεινή διατροφή του ολόκληρο τον χρόνο, η συνεχής άσκηση του, καθώς και οποτεδήποτε εκτίθεται σε διάφορες χημικές ουσίες -προτιμότερο να εκτίθεται μόνο αν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς- είτε ενδογενείς(άγχος, γήρανση, τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού κλπ) είναι αυτές οι χημικές ουσίες είτε εξωγενείς(ατμοσφαιρική ρύπανση, τροφές με χημικά πρόσθετα κλπ) η έκθεσή του να είναι με κάποιο μέτρο, δηλαδή πρακτικά όσο το δυνατόν λιγότερη.

Επιπλέον για μία μόλις ημέρα κάθε νέο έτος χρειάζεται κατά τη γνώμη μας να κάνει μία αποτοξίνωση που να πραγματοποιείται με τη βρώση για αυτήν και μόνο την ημέρα αποκλειστικώς, καλά ξεπλυμένων βιολογικών φρούτων εποχής.

Η αποτοξίνωση επιτυγχάνεται κυρίως από τον ίδιο τον οργανισμό και τον τρόπο που αυτός μπορεί και λειτουργεί, όταν δεν επιβαρύνεται πολύ με τη διαδικασία της πέψης.

Σε αυτό το πλαίσιο παίζουν το ρόλο τους οι τροφές.

Θα πρέπει δηλαδή να είναι φυσικές και χωρίς χημικά έτσι ώστε να μην χρειάζεται ο ίδιος ο οργανισμός να τις επεξεργάζεται πολύ με τη διαδικασία τής πέψης.

Δεν χρειάζονται όμως σίγουρα καθόλου μα καθόλου ακραίες όπως μπορεί να περιγράφονται σε κάποια βιβλία υγείας, αποτοξινώσεις που να το παρακάνουν.

Επίσης τέτοιες ακραίες αποτοξινώσεις αν τις επιλέξει κανείς ως προτεινόμενη θεραπεία που βρήκε σε κάποιο βιβλίο, θα πρέπει να τις εφαρμόσει πολύ προσεκτικά και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Αν σας τις προτείνει ιατρός, καλό θα είναι να τις κάνετε υπό τις οδηγίες του.

Δηλαδή καλό έως απαραίτητο θα είναι σε κάθε περίπτωση όπως και να έχει ότι κι αν διαβάσετε, να ακούσετε και τη γνώμη ενός ιατρού τής αντίστοιχης ειδικότητας με την ασθένεια.

Πολλοί παραδοσιακοί ιατροί στις ημέρες μας είναι αρκετά ανοιχτόμυαλοι και μπορεί να σας πουν με ειλικρίνεια για αυτό που διαβάσατε σε κάποιο βιβλίο, σε ποιο βαθμό και με ποιο όριο μπορεί να σας βοηθήσει.

Να πούμε όμως ακόμη ότι η κουλτούρα που αναπτύσσεται σε έναν άνθρωπο που ασχολείται με υγιεινούς τρόπους διατροφής άλλα και θεραπείας, αν δεν είναι φανατικός με αυτές τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους ανθρώπους, είναι πάρα πολύ χρήσιμη.

Κάνει πάρα πολύ καλό τόσο στην υγεία του, όσο και στον τρόπο που αντιμετωπίζει και χαίρεται τη ζωή.

Τη ζωή με υγεία.

Είναι όμως από την άλλη μεριά και πάλι σίγουρο και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την υγεία, ότι ο φανατισμός για το οτιδήποτε βλάπτει τις σχέσεις των ανθρώπων τόσο με τον ίδιο τους τον εαυτό, όσο και με τους άλλους ανθρώπους.

Ο φανατισμός και οι πράξεις του φανατικού έχουν δε κατά κανόνα, μακροπρόθεσμα αντίκτυπο και στην υγεία του.

Βέβαια σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον για τις απόψεις και την κουλτούρα τής ζωής του, είναι λογικό ο άνθρωπος να οχυρώνεται περισσότερο στις απόψεις του, επειδή ακριβώς το έχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Από την πάλη των ιδεών και όχι μόνο των ιδεών αλλά και των πράξεων προχωράει ο κόσμος και δημιουργείται η νέα πραγματικότητα, τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο όσο και για τον περίγυρό του.

 

20 Διαλειμματική Νηστεία

 

21  Εν Κατακλείδι

Αν μία ημέρα ξεφύγουμε από τα παραπάνω προσπαθούμε να τα τηρήσουμε την επόμενη ή τις επόμενες ημέρες.

Καλύτερα όμως να τα τηρήσει κανείς τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σε καμία περίπτωση από την άλλη μεριά δεν πρέπει να έχει κανείς ενοχές.

Όλα θα γίνουν με τον χρόνο τους.

Αυτοί είναι οι γενικοί κανόνες που φυσικά χωράνε και οι εξαιρέσεις τους και δεν γράφουμε άλλα για αυτά.

Να πούμε επίσης ότι όχι απλώς χωράνε και οι εξαιρέσεις τους, αλλά ακόμη καλύτερα οι εξαιρέσεις αυτές αν γίνονται αραιά και που μία φορά δηλαδή στο τόσο, είναι ακόμη και απαραίτητες για την απρόσκοπτη ομαλή λειτουργία του οργανισμού στο σύνολό του.

Στο σύνολό του δηλαδή και σωματικά και πνευματικά.

Για να μπαίνει δηλαδή και εμπράκτως, το μέτρο στη ζωή του.

Η απόλυτα πιστή εφαρμογή όσον αφορά το οτιδήποτε, ισχυριζόμαστε από την εμπειρία μας πως μάλλον θα δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον και στη σωματική υγεία του ανθρώπου που πράττει έτσι, πέραν της ψυχικής.

Ακόμη περισσότερο ίσως να δείχνει ήδη πρόβλημα για τον άνθρωπο αυτόν που θα πρέπει και να συνειδητοποιήσει, για να το προλάβει εν τη γενέσει του.

Επίσης να πούμε ότι δεν πρέπει κανείς να αποκλείει κανένα είδος φαγητού από τη διατροφή του, όπως και ότι δεν πρέπει να υπερκαταναλώνει κάποιο ή κάποια.

Το μέτρο και η ποικιλία στη διατροφή είναι απαραίτητα.

Εδώ να αναφέρουμε ότι ο αρχαίος Σοφός Ιπποκράτης, επισημαίνει γενικά πως η υγεία προλαμβάνεται ή βρίσκει τη θεραπεία της σε έναν οργανισμό, όταν αυτά που περισσεύουν σε αυτόν αναλώνονται και συνάμα εκείνα που είναι σε έλλειψη στον ίδιο αναπληρώνονται.

Είτε αυτά αφορούν σε κάτι γλυκό, πικρό, αλμυρό και ξινό, είτε σε κάτι υγρό, ξηρό, θερμό και ψυχρό, είτε και γενικότερα αφορούν στα τέσσερα στοιχεία της φύσης φωτιά, νερό, αέρα και γη, που σύμφωνα με τον αρχαίο Σοφό Εμπεδοκλή συνθέτουν τον κόσμο μας, άρα και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Δηλαδή η υγεία ενός ανθρώπου προλαμβάνεται ή και βρίσκει τη θεραπεία της, όταν αυτά που μόλις αναφέραμε ισορροπούν με κάποιο μέτρο, τόσο εσωτερικά του όσο και εξωτερικά του.

Ισορροπούν εσωτερικά του και εξωτερικά του, με βάσει την αρμονία των αντιθέτων επιδράσεων τους στον οργανισμό.

Ενδεικτικά να ξαναγράψουμε ότι λέει μεταξύ άλλων, ο αρχαίος Σοφός Ιπποκράτης στο έργο του “ΠΕΡΙ ΔΙΑΙΤΗΣ”, κεφάλαιο 2:

«Η τροφή και η άσκηση έχουν αντίθετες ιδιότητες, συμβάλλουν όμως αμοιβαία στη διατήρηση της υγείας.

Οι ασκήσεις δημιουργήθηκαν για να αναλώνουν ότι υπάρχει, ενώ το φαγητό και το ποτό για να αναπληρώνουν τα κενά.»

 

Ακόμη δύο επιπλέον πολύ σημαντικοί λόγοι που κάνουν απαραίτητο το μέτρο και την ποικιλία στη διατροφή, είναι και επειδή αφενός μεν υπάρχουν και αντιφατικές έρευνες για το τι χρειάζεται και είναι καλύτερο για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφετέρου δε η έρευνα στη διατροφή είναι κάτι που συνεχώς εξελίσσεται και προκύπτουν ολοένα από αυτήν και καινούργια δεδομένα, που λαμβάνουν ακόμη περισσότερους παράγοντες υπόψη τους.

Επίσης χρειάζεται γενικά πολύ και η καλή ποιότητα της τροφής.

Ποιότητα περισσότερο δηλαδή με την έννοια τής φυσικότητας τής τροφής.

Της τροφής δηλαδή που διατίθεται χωρίς χημική επεξεργασία και χημικά πρόσθετα, ή και συνθετική συσκευασία λόγω των μικροπλαστικών.

Όσο σίγουρο όμως είναι ότι δεν πρέπει να το παρακάνει κανείς με αυτά που περιγράψαμε σε όλα αυτά τα κεφάλαια περί «Πρόληψης και Άσκησης» και περί «Πρόληψης και Διατροφής», τόσο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται και αξίζει πολύ και η με διάρκεια προσπάθειά τους, για να γίνουν όλα αυτά τρόπος ζωής.

 

Στέλιος Βερναδάκης

 

Βιβλίο: Η Πρόληψη Στην Πράξη

Κεφάλαια:
                    “11  Πρόληψη και Διατροφή”
                    “12 Διατροφή”
                    “13 Μια Γενικότερη Θεωρία”
                    “14 Πρακτική Διατροφή – Φιλοσοφώντας”
                    “15 Προτεινόμενες Λύσεις Για Τις Ανάγκες Του Οργανισμού Σε Γλυκό”
                    “16 Η Διατροφή Κατά Κανόνα”
                    “17 Βιταμίνη D”
                    “18 Γενικότερες Απόψεις”
                    “19 Αποτοξινώσεις Και Φανατισμός”
                    “20 Ένα Άρθρο Για Τη Διαλειμματική Νηστεία”
                    “21 Εν Κατακλείδι”

 

 

Αγριοκάτσικα Που Ζουν Και Διατρέφονται Φυσικά, Οροπέδιο Των Μουσών Στον Όλυμπο, Κυριακή 13/07/2025…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

2 × three =