1. Αρχική
  2. /
  3. Αποσπάσματα Βιβλίων Εκδόσεων Γη
  4. /
  5. Απόσπασμα Βιβλίου “Άνθρωπος Και Φυσικό Περιβάλλον Στην Εποχή Μας”, Κεφάλαιο “Άνθρωπος Και Σύγχρονη Καθημερινή Κοινωνία”

Απόσπασμα Βιβλίου “Άνθρωπος Και Φυσικό Περιβάλλον Στην Εποχή Μας”, Κεφάλαιο “Άνθρωπος Και Σύγχρονη Καθημερινή Κοινωνία”

1 Σχόλιο
2,256

Άνθρωπος Και Σύγχρονη Καθημερινή Κοινωνία

Ακόμη να αναφέρουμε ότι εκτός από την προσαρμογή τού σύγχρονου ανθρώπου και των αναγκών του, στο φυσικό περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, χρειάζεται και η κοινωνικοοικονομική προσαρμογή του, στο συνεχώς εξελισσόμενο κοινωνικό περιβάλλον του, όπως αυτό διαμορφώνεται τουλάχιστον κατά τόπους.

Ουσιαστικά χρειάζεται και η τεχνολογική προσαρμογή του στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, κυρίως με την αφιέρωση χρόνου, για την εξοικείωσή του στις νέες τεχνολογίες και τάσεις, που έχουν τον αντίκτυπό τους, τόσο στην εύρεση εργασίας, όσο και στην υπόλοιπη ζωή του.

Στη ζωή του δηλαδή γενικά ως πολίτης μιας χώρας ηλεκτρονικά εξελισσόμενης και εξαρτώμενης, τουλάχιστον στην ηλεκτρονική της διακυβέρνηση.

Επίσης όμως θα πρέπει συνάμα και να μπορεί να βρίσκει με αυτήν την τεχνολογική προσαρμογή του, όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τη δική του κυρίως σκέψη και έκφραση, προκειμένου να εξακολουθεί να διατηρεί σε ισορροπία την κοινωνική, τη σωματική και την πνευματική του υγεία, στη σύγχρονη πάντα εποχή.

Δυστυχώς ο ψηφιακός κόσμος όσα οφέλη και να παρέχει με την πληροφόρησή του σε χρήσιμες για τη ζωή του ανθρώπου πληροφορίες, τον βομβαρδίζει συνάμα και με πολλές άλλες ψηφιακές δυνατότητες, που μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τη ζωή του.

Το γεγονός για παράδειγμα ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχει ανεξάντλητη πρόσβαση σε πρότυπα ομορφιάς (τόσο εαυτού όσο και συντρόφου) καθώς και γενικότερα τρόπους ζωής που για τον μέσο άνθρωπο κατά κανόνα είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχει ή να αποκτήσει στην πραγματική του ζωή, τους κάνει ίσως δύσκολα να ικανοποιηθούν τόσο από τον εαυτό τους, όσο και από τον ή την σύντροφο που θα έχουν αν έχουν, καθώς και τη ζωή που κάνουν μαζί συγκρίνοντάς τα.

Όμως η ουσιαστική και με διάρκεια χαρά που μπορεί και νιώθει ο άνθρωπος, δεν προέρχεται από τα σύγχρονα προβαλλόμενα πρότυπα, που σκοπό τους έχουν κυρίως να τον κάνουν καταναλωτή.

Η ουσιαστική και με διάρκεια χαρά προέρχεται από την ικανοποίηση των αρχέγονων ανθρώπινων προτύπων και εννοιών όπως για παράδειγμα της αγάπης, του έρωτα, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού, της ακεραιότητας, της καλοσύνης, της ενσυναίσθησης, της αλληλοεκτίμησης και αυτοεκτίμησης, της πνευματικής καλλιέργειας, της απλότητας, των φυσικών διαπροσωπικών σχέσεων, της χάρης και της αρμονίας με το φυσικό περιβάλλον, της αποδοχής ή έστω της ανοχής, του διαφορετικού τρόπου σκέψης των ανθρώπων.

Ακόμη για την άπλετη πρόσβαση σε εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, αναφέρει σε άρθρο του ο κλινικός σεξολόγος, ψυχοθεραπευτής και ειδικός σε διαταραχές και εθισμούς, Ρόμπερτ Βάις, που εμείς μέρος του βρήκαμε στη δημοσιογραφική ιστοσελίδα https://www.lifo.gr:

“Φαίνεται ότι για πολλούς άνδρες που βλέπουν πορνό, η σεξουαλική δυσλειτουργία δεν είναι ούτε σωματικής φύσης, ούτε σχετίζεται με τη συχνότητα αυνανισμού και οργασμού.

Αντίθετα τα προβλήματα με τη στύση και την ανοργασμία, σχετίζονται όλο και περισσότερο με το γεγονός ότι όταν ένας άνδρας, που ξοδεύει το 80%, 90% ή ακόμη και 100% της σεξουαλικής του ενέργειας, βλέποντας πορνό και αυνανιζόμενος με πορνογραφία, μπροστά από «ατελείωτες εικόνες σέξι, συναρπαστικών, συνεχώς μεταβαλλόμενων συντρόφων και εμπειριών»· με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό να βρει έναν και μόνο σύντροφο στην πραγματική ζωή, λιγότερο διεγερτικό από την ατελείωτη ποικιλία και ένταση που βιώνει (εικονικά) στο διαδίκτυο.

Η τεράστια ποικιλία και η διαρκώς αυξανόμενη ένταση που προσφέρει η διαδικτυακή πορνογραφία δημιουργούν, ειδικά στους συχνούς θεατές πορνό, ένα επίπεδο ντοπαμίνης/αδρεναλίνης στο οποίο ένας μόνος σύντροφος στον πραγματικό κόσμο, όσο ελκυστικός και αν είναι για τον άλλον, απλά δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί.

«Ακόμη χειρότερα, από την άποψη της σχέσης, ο συνεχής κύκλος φαντασίωσης/ικανοποίησης που συμβαίνει με τη βαριά χρήση πορνό, οδηγεί σε συναισθηματική και ψυχολογική αποσύνδεση, ακόμη και με τους πιο αγαπητούς και πολύτιμους συντρόφους».

Σε συνδυασμό αυτά τα νευροχημικά και ψυχολογικά ζητήματα, φαίνεται να εκδηλώνονται σωματικά σε πολλούς άνδρες, ως σεξουαλική δυσλειτουργία» σημειώνει ο Βάις.”

 

Και ο έρωτας στα συναισθήματα και τις εκδηλώσεις του σχετίζεται απόλυτα με την ομορφιά που νιώθουμε και εκφράζουμε ως άνθρωποι, να συμπληρώσουμε εμείς.

Ο έρωτας -όπως γράψαμε προηγουμένως- κι αν είναι αρχέγονος, για να μπορεί να προσφέρει και την ουσιαστική με διάρκεια χαρά, σε όλες τις έμβιες οντότητες που τον αντιλαμβάνονται…

 

Στέλιος Βερναδάκης

Βιβλίο: “Άνθρωπος Και Φυσικό Περιβάλλον Στην Εποχή Μας”
Κεφάλαιο: “Άνθρωπος Και Σύγχρονη Καθημερινή Κοινωνία”

 

Η Φωτογραφία Είναι Από Ένα Σημείο Του Όρους Δίρφυ Και Τα Νησιά Στο Πέλαγος Είναι Οι Σποράδες…

1 Σχόλιο. Leave new

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

18 + 1 =