1. Αρχική
  2. /
  3. Βιβλία Εκδόσεων Γη
  4. /
  5. Υγεία Και Ασθένεια Στον Άνθρωπο (Στέλιος Βερναδάκης)

Υγεία Και Ασθένεια Στον Άνθρωπο (Στέλιος Βερναδάκης)

2,276

Από Τα Τέλη Ιουνίου Του 2025 Ολοκληρώθηκε Το Βιβλίο Μας «Υγεία Και Ασθένεια Στον Άνθρωπο» Και Αν Υπάρξει Κάτι Καινούργιο Σε Κάποια Νέα Έκδοσή Του, Τούτο Κυρίως Θα Αφορά Πιθανές Μικροδιορθώσεις Του Και Όχι Σε Κάτι Το Ουσιαστικό Για Εκείνα Που Ήδη Εκφράζει…

Τελευταία Έκδοση 29 Ιουνίου 2025.

 

«Ου  γαρ ευθέως αι νούσοι τοίσιν ανθρώποισιν επιγίγνονται, αλλά κατά μικρόν συλλεγόμεναι αθρόως εκφαίνονται.»

«Διότι οι αρρώστιες δεν παρουσιάζονται στους ανθρώπους ξαφνικά, αλλά συσσωρεύονται βαθμιαία και εκδηλώνονται απότομα.»

Ιπποκράτης, (Περί διαίτης Α),

Νεοελληνική Απόδοση: Φιλολογική Ομάδα Εκδόσεων Κάκτου.

Άλλη Απόδοση: «Διότι οι αρρώστιες δεν δημιουργούνται άμεσα (πιο πριν ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι δημιουργούνται από την υπερβολή σε όποια κατεύθυνση κι αν γίνεται), αλλά σιγά σιγά διαμορφώνονται συλλεγόμενες αθροιστικά και εκδηλώνονται απότομα.»

 

2  Έκδοση Ιουλίου 2025

Να αναφέρουμε μόνο, ότι όπως ήταν αρχικώς δομημένο το αρχικό βιβλίο «Αναζητώντας Την Υγεία, Τη Χαρά, Την Ομορφιά, Τη Μακροβιότητα», το πρώτο του μέρος από τα οκτώ βιβλία που προέκυψαν, το αποτελούσε το «Υγεία Και Ασθένεια Στον Άνθρωπο» και άρα μάλλον πως το πιο ασφαλές για τη συνολική κατανόησή του, θα είναι εκείνο και πρώτα να διαβαστεί.

Εξ ορισμού δηλαδή, καλό είναι να διαβαστεί πρώτα το βιβλίο που μόλις ξεκινήσατε να διαβάζετε.

Επίσης να αναφέρουμε και ότι στην Έκδοση του Ιουλίου 2025, το βιβλίο μας «Υγεία Και Ασθένεια Στον Άνθρωπο» απομειώθηκε, με σκοπό να προκύψει  από το τελευταίο μέρος του ένα καινούργιο βιβλίο, το βιβλίο μας «Οι Επίκτητες Ασθένειες Εν Τη Γενέσει Τους».

Κύριο αίτιο έως και αποκλειστικό τής παραπάνω ενέργειάς μας, αποτέλεσε η επιθυμία μας να επισημάνουμε ευκρινέστερα, σε ποιο όργανο του ανθρώπινου σώματος κατά τη γνώμη μας εκκολάπτονται στην πολύ αρχή τους οι επίκτητες ασθένειες.

 

3  Πρόλογος

Το αρχικό βιβλίο από το οποίο προέκυψε το βιβλίο «Υγεία Και Ασθένεια Στον Άνθρωπο» που ξεκινήσατε να διαβάζετε, «Εκδόθηκε» σε έντυπη μορφή και μοιράστηκε χέρι με χέρι εντελώς δωρεάν, για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016.

Πολύ συμπυκνωμένο όμως στη διατύπωση των απόψεών του.

Είχε τον τίτλο «Αναζητώντας την Υγεία» και όλο κι όλο ήταν δώδεκα σελίδες.

Πολύ συμπυκνωμένο επειδή προσπάθησα να χωρέσουν στις δώδεκα εκείνες σελίδες η κεντρική ιδέα και η φιλοσοφία που εξακολουθεί να υπάρχει σε όλα τα βιβλία που προέκυψαν από εκείνο και που ένα από αυτά είναι το βιβλίο που διαβάζετε τώρα και που δημιουργήθηκαν και διαμορφώθηκαν σιγά-σιγά στη ζωή μου.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους οι σελίδες του έγιναν τριάντα, ο τίτλος του έγινε «Αναζητώντας Την Υγεία, Τη Χαρά, Την Ομορφιά, Τη Μακροβιότητα» και επειδή είχε μια πιο ολοκληρωμένη μορφή έγραφα από τότε ότι η πρώτη του «Έκδοση» ήταν τον Σεπτέμβριο του 2016.

Εκδόθηκε ολοκληρωμένο για πρώτη φορά και μόνο ηλεκτρονικά σε ένα ενιαίο βιβλίο στις 14 Δεκεμβρίου 2023 και η έκδοσή του αυτή διατηρείται ακόμη στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Γη και πάντα δωρεάν.

Επίσης όλες οι προηγούμενες «Εκδόσεις» τού αρχικού πάντα βιβλίου, διέφεραν από αυτή του Δεκεμβρίου 2023 και στο εξώφυλλο.

Από αυτό το αρχικό βιβλίο που ανέφερα και στην πλήρη ανάπτυξή του μετά και την ηλεκτρονική Έκδοση του Δεκεμβρίου 2023, προέκυψαν οκτώ ολοκαίνουργια βιβλία προκειμένου να διαχειριστεί ο μεγάλος όγκος του.

Να διαχειριστεί ο μεγάλος όγκος του, τόσο από εμένα για την επιμέλειά του και τις διορθώσεις του με πολλά πράγματι προβλήματα έως και σήμερα, όσο και από το υποψήφιο αναγνωστικό κοινό για το με μεγάλη διάρκεια συνεχόμενο διάβασμα που χρειαζόταν.

Ή μάλλον ακριβέστερα και αρχικώς αρκετά περισσότερο ή και μόνο, αν και όχι μόνο αρχικώς αρκετά περισσότερο ή και μόνο αλλά και τελικώς, για την πιο ευχάριστη ανάγνωσή του από το υποψήφιο αναγνωστικό κοινό.

Βέβαια όμως είναι φανερό ότι αποκόμισα κι εγώ στη συνέχεια το όφελος της πιο εύκολης διόρθωσής του και επιμέλειας, που τις πάλευα πράγματι και τις δύο -κυρίως όμως τις διορθώσεις- στην αρχική του μορφή για δύο χρόνια τουλάχιστον, καταφέρνοντας κιόλας ελάχιστα πράγματα σε όσα τις αφορούσαν.

Όσο όμως προσπαθεί ένας άνθρωπος για κάτι, τόσο μαθαίνει και περισσότερα για εκείνο που τον απασχολεί.

Τα οκτώ βιβλία που τελικώς προέκυψαν από εκείνο το αρχικό βιβλίο, είναι τα:

  1. «Άνθρωπος Και Δημοκρατία»
  2. «Άνθρωπος Και Φυσικό Περιβάλλον Στην Εποχή Μας»,
  3. «Παίζοντας Πεσσούς»,
  4. «Η Πρόληψη Στην Πράξη»,
  5. «Υγεία Και Φυσικό Δίκαιο»,
  6. «Αναζητώντας Την Υγεία, Τη Χαρά, Την Ομορφιά, Τη Μακροβιότητα»
  7. «Υγεία Και Ασθένεια Στον Άνθρωπο».
  8. «Οι Επίκτητες Ασθένειες Εν Τη Γενέσει Τους».

 

Αφορμή για τη συγγραφή και την πρώτη-πρώτη «Έκδοσή του» τον Ιούνιο του 2016, ήταν η ασθένεια τής μητέρας μιας φίλης που εκτιμώ και συμπαθώ απεριόριστα, χωρίς καν να ξέρω τότε από τι έπασχε.

Καταλάβαινα όμως πολύ καλά ότι η ασθένειά της ήταν κάτι το πολύ σοβαρό, από τον τρόπο που μου συμπεριφερόταν τότε η φίλη και συνάδελφος, κατά τη διάρκεια της για λίγο και όχι συχνής συναναστροφής μας.

Επίσης δεν ήξερα ούτε την ίδια, δηλαδή τη μητέρα.

Τη συνάντησα κάποια φορά μετέπειτα για πολύ λίγο, τυχαία μαζί με την κόρη της και για μόλις μία φορά, σε κάποιο ταξίδι μου στην Κρήτη από όπου και κατάγομαι.

Δεν μπόρεσα να κάνω κάτι για την υγεία της, δεν μου ζητήθηκε κιόλας.

Όμως και πάλι, αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να κάνω για την υγεία ενός ανθρώπου, αν μου ζητηθεί, αφορά κυρίως την πρόληψη.

 

Όλες αυτές οι έντυπες «Εκδόσεις» του, σε συνδυασμό με τη δωρεάν και χέρι με χέρι διαδικασία γνωριμίας τού αναγνώστη με αυτό, μπορώ πολύ εύκολα να πω ότι αποτελούσαν περισσότερο κάποιου είδους εξελισσόμενης μπροσούρας σχετικής πάντα με την υγεία, παρά κάποιο βιβλίο με παρόμοιο θέμα και περιεχόμενο.

Για αυτό και το «Εκδόθηκε» στην αρχή καθώς και τα παράγωγά του που αφορούν όλες τις προηγούμενες «Εκδόσεις» του βιβλίου πριν από την ηλεκτρονική Έκδοση του Δεκεμβρίου 2023, έχουν μπει σε εισαγωγικά.

Να αναφέρω επίσης ότι και τα οκτώ αυτά βιβλία που προέκυψαν από το αρχικό βιβλίο που ανέφερα βιβλία πια, μέσα σε αυτά και αυτό αυτής της έκδοσης που διαβάζετε που ονομάζεται πλέον «Υγεία Και Ασθένεια Στον Άνθρωπο», εξακολουθούν να είναι πολύ συμπυκνωμένα στη διατύπωση των απόψεών τους.

Αυτό εξαιτίας και του γεγονότος ότι στη διαμορφωμένη φιλοσοφία τους επιμένουν στο να σκέφτεται και ο αναγνώστης σχετικά με τις ιδέες και τις πληροφορίες που προβάλλουν και ιδανικά να ψάχνει και να συμπληρώνει με το μυαλό του τα σημεία που αφήνονται ίσως να εννοηθούν, ή και που αφήνονται ίσως ακόμη και να αναπτυχθούν από τον ίδιο στη σκέψη του.

Ακόμη πόθος τους είναι να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τού αναγνώστη να φανταστεί, να ψάξει και να χτίσει και άλλα καινούργια δεδομένα, που να ταιριάζουν περισσότερο στην προσωπικότητά του.

Το σύνολο των οκτώ αυτών βιβλίων που προέκυψαν από το αρχικό βιβλίο «Αναζητώντας την Υγεία, τη Χαρά, την Ομορφιά, τη Μακροβιότητα», δεν αποτελούν ακόμη και μαζί, ένα πλήρες και αναλυτικά γραμμένο άτυπο εγχειρίδιο για την υγεία, με κάποιον ενημερωτικό ίσως χαρακτήρα, από έναν πιθανά δραστήριο και με τέτοια ενδιαφέροντα πολίτη.

Φιλοδοξούν περισσότερο να αποτελέσουν κάτι το δυναμικό για τον αναγνώστη τους.

Κάτι που ίσως θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τη ζωή του μόνιμα, ή για όσο καιρό τούς το επιτρέψει εκείνος.

Φανερά πολύ υψηλή προσδοκία έστω και για οκτώ βιβλία.

Στην ουσία τους προτείνουν κάποιον φυσικό τρόπο απλής υγιεινής σκέψης.

Απλής και όχι απλοϊκής.

Ευκολονόητης δηλαδή σκέψης, μαζί και ουσιαστικής.

Καθόλου πολύπλοκης, χωρίς όμως να της λείπει και το βάθος.

Συνάμα και κατ’ επέκταση προτείνουν και κάποιον φυσικό τρόπο απλής υγιεινής ζωής.

Απλής και όχι απλοϊκής.

Ακόμη  εξακολουθούν να είναι πολύ συμπυκνωμένα στη διατύπωση των απόψεών τους, επειδή αρχικώς είχαν να κάνουν με το σύνολο τής φιλοσοφίας τού ανθρώπου, που κατά τη γνώμη μου χρειάζεται να έχει κανείς για να διατηρεί την υγεία του στο διαρκώς μεταβαλλόμενο σύγχρονο περιβάλλον και που προσπάθησα να τη χωρέσω σε μόλις ένα βιβλίο.

Πάρα ταύτα τελικά όπως έγραψα και προηγουμένως, δημιουργήθηκαν από αυτή τη φιλοσοφία της Υγείας που περιγράφω, αυτά τα οκτώ μικρά ή αν προτιμάτε απλά μικρότερα ολοκαίνουργια βιβλία, που αναφέρθηκα ήδη.

Να γράψω ακόμη με αφορμή το απόφθεγμα του Χείλωνος του Λακεδαιμόνιου δηλαδή ότι το «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν», πως χαίρομαι να προσπαθώ να φιλοσοφώ τουλάχιστον στα βιβλία μου, όσα κι αν είναι ή αν γίνουν, είτε με τον Λακωνικό τρόπο είτε χωρίς εκείνον.

Να πω επίσης ότι πολύ σημαντικό, όσον αφορά πάντα τα βιβλία μου, είναι να αναφερθεί ότι όλα τους, εμπεριέχουν κυρίως απόψεις.

Εμπεριέχουν κυρίως τις προσωπικές μου απόψεις και αν διαβαστούν όποτε διαβαστούν και άμα διαβαστούν από τον αναγνώστη και την αναγνώστρια, θα πρέπει να διαβαστούν ως τέτοια.

Θα πρέπει δηλαδή να διαβαστούν ως κάποια βιβλία προσωπικών μου, κυρίως, απόψεων.

Αυτά δε τα οκτώ που σχετικώς αναφέρω, εμπεριέχουν απόψεις μου που στην πλειονότητά τους σχετίζονται με την Υγεία.

Άρα ακόμη πιο εστιασμένα, θα πρέπει να διαβαστούν ως κάποια περί υγείας βιβλία προσωπικών μου απόψεων.

Η έκφραση και η γλώσσα όλων μου των βιβλίων είναι απλή και νομίζω κατανοητή.

Το ίδιο ισχύει και για την έκφραση και τη γλώσσα του βιβλίου «Υγεία Και Ασθένεια Στον Άνθρωπο».

Ίσως όμως να δυσκολέψουν λίγο τα πρώτα του κεφάλαια.

Πιο συγκεκριμένα ίσως να δυσκολέψει λίγο το κεφάλαιο «Υγεία» και τα υποκεφάλαιά του.

Δηλαδή τώρα πια ίσως ο αναγνώστης να δυσκολευθεί από το κεφάλαιο «Υγεία» έως και το κεφάλαιο «Επίσημος Ορισμός Υγείας».

Ίσως να δυσκολέψει κάπως περισσότερο, το κεφάλαιο «Ανέλιξη-Γονιδίωμα-Περιβάλλον-Εγκέφαλος» και τα υποκεφάλαιά του.

Δηλαδή τώρα πια ίσως ο αναγνώστης να δυσκολευθεί κάπως περισσότερο, από το κεφάλαιο «Ανέλιξη-Γονιδίωμα-Περιβάλλον-Εγκέφαλος» έως και το κεφάλαιο «Επιγενετική, DNA Και Γονιδιακή Έκφραση».

Ίσως επίσης να δυσκολέψει λίγο και το κεφάλαιο «Οι Παράγοντες Υγείας του Ιπποκράτη» και τα υποκεφάλαιά του.

Δηλαδή τώρα πια ίσως ο αναγνώστης να δυσκολευθεί λίγο και από το κεφάλαιο «Οι Παράγοντες Υγείας Του Ιπποκράτη» έως και το τέλος του βιβλίου -όπως εκείνο διαμορφώθηκε τελικώς- και το κεφάλαιό του «Εν Κατακλείδι».

Άρα από τον Ιούλιο του 2025, ίσως να σας δυσκολέψει σχεδόν ολόκληρο το βιβλίο που ξεκινήσατε να διαβάζετε, όπως προέκυψε κατά την τελική απομείωση τού μητρικού βιβλίου «Αναζητώντας Την Υγεία, Τη Χαρά, Την Ομορφιά, Τη Μακροβιότητα» και την απομείωση στη συνέχεια του ίδιου δημιουργώντας συνάμα το βιβλίο «Οι Επίκτητες Ασθένειες Εν Τη Γενέσει Τους».

Υπολογίζω ότι ίσως να σας δυσκολέψουν όλα αυτά τα κεφάλαια που ανέφερα, κυρίως επειδή είναι πολύ θεωρητικά.

Γνώμη μου είναι ακόμη ότι σε κάποια τμήματά τους, όλα μου τα βιβλία μπορεί να γίνονται και ρηξικέλευθα.

Πολλά από αυτά που γράφω είναι εντελώς δικά μου συμπεράσματα για τη ζωή, που υπάρχουν ακόμη κι έως σήμερα από όσο μπορώ να ξέρω, μόνο σε κάποιο ή κάποια από τα οκτώ αυτά βιβλία που αναφέρομαι.

Εξακολουθούν όμως να είναι απόψεις κυρίως περί υγείας, οι προσωπικές μου απόψεις κυρίως περί υγείας, που δεν είμαι καν Ιατρός αλλά απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης της σχολής Θετικών Επιστημών τού τμήματος Μαθηματικών.

Ως μαθηματικός βέβαια, ήθελα να γράψω βιβλία που να αποκαλύπτουν καινούργιες θεωρίες όπως τότε εκείνες της κβαντικής φυσικής ή της σχετικότητας, όμως τι να κάνουμε που προέκυψαν βιβλία όπως αυτό που διαβάζετε, αστειεύομαι μου αρέσουν πολύ τα βιβλία που γράφω.

Δηλαδή προέκυψαν βιβλία που το μόνο που έχουν όλα τους όσον αφορά τη σχετικότητα, είναι πως ισχυρίζομαι ότι είναι σχετικά ωραία και χρήσιμα, αστειεύομαι και πάλι για να σπάσει η μονοτονία ενός βιβλίου Υγείας, που ως τέτοιο όμως φανερά και θα πρέπει να είναι σοβαρό.

Έχω βέβαια καταπιαστεί πολλά χρόνια με θέματα υγείας.

Η πρώτη μου επαφή με αυτά ήταν το φθινόπωρο του 1985, μόλις δύο μήνες πριν κλείσω τα δώδεκα έτη.

Τότε ένας καθηγητής μέσης εκπαίδευσης που ήταν πολύ κοντά στους μαθητές του ο Αργύρης Τσακαλίας, θα μάθαινε σε ολόκληρη την τάξη μας όλες τις χρονιές που τον είχαμε κάποια πράγματα σχετικά με την υγεία και τη ζωή, το περιβάλλον και την κοινωνία, καθώς και το τι χρειάζεται στο περίπου από ποιότητα τροφής το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργεί αρμονικά.

Έτσι ξεκίνησε το ενδιαφέρον μου για αυτά, από αυτόν τον καθηγητή στο σχολείο και πολύ εύκολα μπορώ να πω ότι ως παιδί όλα όσα μας έλεγε, πραγματικά με συνέπαιρναν.

Προτιμούσα δε να κάνω μάθημα στην τάξη μαζί του, παρά να έχω ως παιδί το πάντα αγαπητό σε όλα τα παιδιά, σχολικό τους διάλειμμα.

Παράλληλα και πολύ-πολύ σιγά άρχισε να διαμορφώνεται και η προσωπική μου άποψη για θέματα υγείας.

Έχω  προσωπική άποψη για θέματα υγείας και αυτήν εκφράζω σε αυτά τα οκτώ βιβλία που προέκυψαν από το αρχικό βιβλίο «Αναζητώντας την Υγεία, τη Χαρά, την Ομορφιά, τη Μακροβιότητα» των Εκδόσεων Γη, με σκοπό ίσως να βοηθηθεί ο μέσος αναγνώστης και η μέση αναγνώστρια παντελώς δωρεάν στην πλήρη διαδικτυακή τους ανάγνωση και μη κερδοσκοπικά στην έντυπη.

Ρητά όμως αναφέρω ότι οι απόψεις που εμπεριέχονται και στα οκτώ αυτά βιβλία, δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τη γνωμάτευση τού Ιατρού σας.

Γνωμάτευση είναι η γνώμη, η εκτίμηση, η έγκυρη άποψη του ειδικού και αρμοδίου, σε μια επιστήμη.

Γενικά είναι πολύ καλύτερα, πολύ πιο ασφαλές, αλλά και γενικά ασφαλές στην εποχή μας, να εμπιστεύεται κανείς τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, την αρκετά ώριμη πια επίσημη επιστημονική γνώση, όπως ειδικά αυτή εκφράζεται στον τομέα της υγείας από την ιατρική κοινότητα.

Η επιστήμη είναι μία διαδικασία, που οικοδομεί και οργανώνει τη γνώση με τη μορφή εξηγήσεων και προβλέψεων.

Η διαδικασία αυτή διέπεται από κανόνες, που έχουν προκύψει σιγά-σιγά και με πολύ σοφία, από την αρχή τής επιστημονικής σκέψης στην αρχαία Ελλάδα έως σήμερα.

Η απόκτηση τής επιστημονικής γνώσης πραγματοποιείται με βάση την επιστημονική μεθοδολογία, που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα χρειάζεται πάντα να είναι επιστημονική.

Χρειάζεται δηλαδή η συλλογή των πληροφοριών που θα γίνει για την επίλυση ενός οποιουδήποτε προβλήματος να είναι κατά τρόπο επιστημονικό, για να βεβαιώνεται κυρίως η εξακρίβωση της κάθε πληροφορίας καθώς και η αντικειμενικότητά της.

Η επιστημονική μεθοδολογία δε, είναι η πλέον ενδεδειγμένη διαδικασία στην εποχή μας, για να προκύψουν συμπεράσματα, ερμηνείες, προβλέψεις και θεωρίες.

Η ιατρική για παράδειγμα δεν ασκείτε με υποθέσεις, ή μόνο με υποθέσεις.

Αλλά πλέον στην εποχή μας γνωρίζουμε πως να αντιμετωπίσουμε και πρακτικά μία ασθένεια, από την καταγεγραμμένη εμπειρία του ανθρώπινου είδους στο διάβα των αιώνων μάλλον σε όλες τους, αφού όμως διαγνωστούν σωστά.

Που και πάλι για τη διάγνωση των ασθενειών υπάρχουν πια πολλά και εντελώς αξιόπιστα εργαλεία στη φαρέτρα των ιατρών, πέραν της εμπειρίας τους.

Για όσα όμως δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, η χρησιμότητα των καινούργιων θεωριών που εκφράζονται μάλλον σε έναν βαθμό και στα οκτώ αυτά βιβλία που προέκυψαν από το αρχικό βιβλίο «Αναζητώντας Την Υγεία, Τη Χαρά, Την Ομορφιά, Τη Μακροβιότητα», δεν αναιρείται.

Το καινούργιο είναι από μόνο του αναγκαίο για να προχωράει ο κόσμος μας καλύτερα.

Για να βελτιώνεται στο σύνολό του και να γεμίζει έτσι ο άνθρωπος με αισιοδοξία και σιγουριά για το μέλλον του.

Αυτό όμως το καινούργιο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί σε κάποιες επιστήμες από πειράματα, ή και μόνο από τη δοκιμασία του στο χρόνο σε κάποιες άλλες.

Επίσης δεν αναιρείτε ούτε η χρησιμότητα της καταγραφής τής εμπειρίας, από την εφαρμογή τής ήδη κατακτημένης επιστημονικής γνώσης στις καθημερινές ανάγκες τού σύγχρονου ανθρώπου και του περιβάλλοντος χώρου του, όπως αποτυπώνεται σε αρκετά βιβλία νομίζω συνάμα και σε αυτά τα οκτώ που αναφέρομαι, ακόμη κι αν τούτο γίνεται υποκειμενικά.

Εν κατακλείδι προσπάθησα κυρίως να διατυπώσω εγγράφως τα συμπεράσματά μου για κάποια θέματα υγείας, μέσα από τις προσωπικές μου εμπειρίες και την επεξεργασία τους από το μυαλό μου, με κυρίαρχο σκοπό μου να βοηθηθεί έστω και ένας μόλις άλλος άνθρωπος.

Να βοηθηθεί περισσότερο σε νοητικό επίπεδο που έχει προληπτικά κυρίως οφέλη και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και όχι σε μηχανιστικό με άμεσο όμως όφελος και αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων από τους ιατρούς.

Όλα αυτά που αναφέρονται σε αυτά τα οκτώ βιβλία ακόμη και η συμπεριφορά των μεγάλων και ειδικά των γονέων προς τα μικρά παιδιά τους που προτείνονται από αυτά, έχουν κυρίως μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αν δεν βλέπετε και κάποια άμεσα, όμως με έναν τρόπο πολύ θετικό, σίγουρο και στέρεο.

Η συμπεριφορά των μεγάλων και ειδικά των γονέων προς τα μικρά παιδιά τους που προτείνονται από τα οκτώ αυτά βιβλία των Εκδόσεων Γη, υπάρχει πιο οργανωμένα πια στο βιβλίο μας «Παίζοντας Πεσσούς».

 

Σίγουρα στη σύγχρονη εποχή όλα γίνονται αυτομάτως με τις μηχανές.

Μπορεί επίσης κανείς πατώντας απλά κάποια κομβία, να έχει άμεσα αποτελέσματα.

Για να πραγματοποιηθεί όμως μία κατασκευή που να λειτουργεί κατά αυτόν τον αυτοματοποιημένο τρόπο, χρειάζεται τουλάχιστον έναν άνθρωπο που να έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και κόπο σπουδάζοντας στο πολυτεχνείο την κατάλληλη ή τις κατάλληλες για αυτό ειδικότητες και στη συνέχεια ο ίδιος να μπορέσει να τις εφαρμόσει και με επιτυχία.

Επίσης είναι δεδομένο ότι κι αυτές με τη σειρά τους οι ειδικότητες που θα πρέπει να μάθει και να εφαρμόσει με επιτυχία κάποιος άνθρωπος, ως επιστήμες έχουν δημιουργηθεί και αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου.

Έχουν δημιουργηθεί και αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου, με μια σιγουριά όμως και μια σταθερότητα στην απόδοσή τους συνεχώς βελτιωμένη.

Όσο περισσότερο χρόνο και κόπο αφιερώνει κανείς για κάτι, τόσο πιο σίγουρη και στερεότερη η κατασκευή του.

Σημασία για αυτό πέραν του χρόνου και του κόπου που θα πρέπει να αφιερωθεί, έχει να αντιληφθεί κανείς και τον πυρήνα τού μηχανισμού τής ιδέας, που θέλει να υλοποιήσει.

Έτσι πιθανότατα η κατασκευή αυτή θα έχει και προοπτική.

Ακόμη κατά τη γνώμη μου αν είναι δυνατόν αυτό που θα αντιληφθεί, να έχει και μία πρωτογενή φυσική χροιά.

Ο πυρήνας της ύπαρξης είναι η ίδια η φύση.

Ο πυρήνας των αποτελεσμάτων που επιδιώκουν όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί από εμένα έως σήμερα, είναι η αγάπη και η ελευθερία.

Μια αγάπη που ο άνθρωπος θα πρέπει πάντα να διατηρεί και τη δική του προσωπική ισορροπία με αυτή, κατά την πρακτική της εφαρμογή.

Προσωπική Ισορροπία που είναι σίγουρα απαραίτητη, για την άμεση τουλάχιστον διατήρηση της υγείας του.

Μία ισορροπία που όμως συνεχώς θα μπορεί να προχωράει για τον κάθε άνθρωπο, ανελισσομένη.

Ανελισσομένη δηλαδή αγαπώντας τόσο τον εαυτό του όσο και τους γύρω του ανθρώπους όλο και βαθύτερα, συναρτήσει πάντα της βούλησής του και του χρόνου.

Μια  ελευθερία που χρειάζεται πολύ κανείς κατά την εφαρμογή της στον εαυτό του να σέβεται πλήρως και την ελευθερία των άλλων ανθρώπων και γενικότερα την ελευθερία όλων των έμβιων οντοτήτων καθώς και οτιδήποτε αφορά στα δικαιώματά τους, όπως αυτά πηγάζουν από τη Φύση και τις Αρχές που διέπουν την έμβια υπόστασή τους.

Ιδανικά για τους συνανθρώπους του να εξακολουθεί συνεχώς να είναι ευαίσθητος με τις απόψεις τους όποιες κι αν είναι αυτές καθώς και την προσωπικότητά τους, χωρίς όμως να παραβλέπει και την ανάγκη του εαυτού του να εκφράζεται ελεύθερα, ειδικά όταν αυτό ακριβώς αφορά και την υγεία του.

Χρειάζεται κι εδώ πολύ η ισορροπία.

Τα αποτελέσματα της αγάπης και της ελευθερίας αργούν πολύ να γίνουν ορατά με χειροπιαστό τρόπο ειδικά στους νεαρούς και στις νεαρές μας, όμως είναι τα καλύτερα δυνατά για έναν άνθρωπο και όσο κι αν ανησυχεί κανείς μη βλέποντας χρονικά συντόμως αποτελέσματα για παράδειγμα στα παιδιά του, αυτά συμβαίνουν με έναν τρόπο εξαιρετικά θετικό, βέβαιο και διαρκή.

Εξαιρετικά θετικό, βέβαιο και διαρκή τόσο για αυτά, όσο και για τους γονείς τους και τον περίγυρό τους.

Εκτιμώ ακόμη ότι ο αναγνώστης ίσως να βοηθηθεί πιο άμεσα και πρακτικά στα θέματα της υγείας και της ευεξίας στη ζωή του, με την ενθάρρυνση για εφαρμογή τής προτεινόμενης από τα οκτώ αυτά αναφερόμενα βιβλία άσκησης και διατροφής.

Προτεινόμενης από τα οκτώ αυτά βιβλία άσκησης και διατροφής σύντομα απλά και πρακτικά, μιας και οι ίδιες αποτελούν ξεχωριστούς επιστημονικούς κλάδους και πεδίον ερεύνης με πλούσια βιβλιογραφία και αρθρογραφία, που μπορεί κανείς και μόνο για τούτον τον πλούτο τους, να δυσκολευθεί να παρατηρήσει απευθείας τα ουσιώδη χαρακτηριστικά τους.

Η προτεινόμενη άσκηση και διατροφή που μόλις πριν αναφέρεται, υπάρχει πια κυρίως στο βιβλίο των Εκδόσεων Γη «Η Πρόληψη Στην Πράξη».

 

Επίσης ίσως να βοηθηθεί πιο άμεσα και πρακτικά στη ζωή του και από τη φιλική σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί με τον εαυτό του και το ευρύτερο περιβάλλον, με αφορμή τις συγκεντρωμένες, στοιχειώδεις, περιβαλλοντολογικές πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτά τα οκτώ βιβλία, που σκοπό τους αποτελεί και το να προκαλέσουν το επιπλέον οικολογικό ενδιαφέρον του .

Οι στοιχειώδεις περιβαλλοντολογικές πληροφορίες που αναφέρονται, υπάρχουν πια κυρίως στο βιβλίο των Εκδόσεων Γη «Άνθρωπος Και Φυσικό Περιβάλλον Στην Εποχή Μας».

 

Να πω ακόμη ότι και στα οκτώ βιβλία που προέκυψαν από το αρχικό βιβλίο που σας γράφω από την αρχή σχεδόν του Προλόγου, αναφέρομαι κυρίως στην έννοια της Υγείας· ενώ ο ακέραιος τίτλος τού αρχικού πάντα βιβλίου ήταν «Αναζητώντας την Υγεία, τη Χαρά, την Ομορφιά, τη Μακροβιότητα».

Κάθε φορά που αναφέρομαι και στα οκτώ αυτά βιβλία στην έννοια της Υγείας, εννοώ και τις άλλες τρεις έννοιες του τίτλου του αρχικού τους βιβλίου, δηλαδή τη Χαρά, την Ομορφιά και τη Μακροβιότητα.

Ακόμη περισσότερο, οποτεδήποτε αναφέρομαι και στα οκτώ αυτά βιβλία, που προέκυψαν από το αρχικό βιβλίο, σε μία οποιαδήποτε από αυτές τις τέσσερεις έννοιες του τίτλου του· εννοώ επίσης και τις υπόλοιπες τρεις.

Χρειάζεται πολύ να συνειδητοποιήσει κανείς, ότι η Υγεία είναι άρρηκτα και στενά συνδεδεμένη με τη Χαρά, την Ομορφιά και τη Μακροβιότητα.

Καθώς επίσης και ότι η καθεμία άλλη έννοια από αυτές, είναι άρρηκτα και στενά συνδεδεμένη με τις υπόλοιπες τρεις.

Ακόμη ότι όλες μαζί μπορούν και αλληλοεπιδρούν παντελώς συνεργατικά.

Η καθεμία από αυτές περιθάλπει και τις άλλες τρεις.

Περιθάλπει σημαίνει φροντίζει, περιποιείται, προσέχει, προσφέρει βοήθεια και προστασία, παρέχει ιατρική υποστήριξη, θεραπεύει και τις άλλες τρεις.

Αν δούμε δε τη συνεργασία τους αυτή ως ένα καινούργιο σύνολο, αν δούμε δηλαδή όλες αυτές τις έννοιες ή τις καταστάσεις μαζί ως μέρη μιας νέας εννοιολογικής οντότητας, μπορούμε πολύ εύκολα να πούμε ότι εκείνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα μεμονωμένα μέρη που τη συνθέτουν.

Η Υγεία, η Χαρά, η Ομορφιά και η Μακροβιότητα βρίσκονται σε δυναμική, συνεργαζόμενη αλληλεπίδραση.

Έχουν δε τον τρόπο οργανωμένες να αποτελούν μία καινούργια αυτόνομη και συνεχώς ανελισσομένη εννοιολογική οντότητα, που μπορεί να καταστήσει έναν άνθρωπο που φιλοσοφεί και αγαπάει ελεύθερα ή αν προτιμάτε που φιλοσοφεί και αγαπάει άφοβα, ακόμη και ευδαίμων.

Πρακτικά δηλαδή να τον καταστήσουν ήρεμο και πολύ ευτυχισμένο.

Όπως ακριβώς πολλά κύτταρα μαζί οργανωμένα, αποτελούν καινούργιες φυσικές οντότητες τους ζωντανούς οργανισμούς, που έχουν με τη σειρά τους πολύ περισσότερες δυνατότητες, από ότι αν τα ίδια τα κύτταρα που αποτελούν τη σύνθεσή τους βρίσκονταν στη φύση μεμονωμένα.

Θα μπορούσα δε στη νέα αυτή εννοιολογική δυναμική οντότητα, να δώσω για τις ανάγκες και των οκτώ βιβλίων που προέκυψαν κάποιο όνομα, άλλα δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Κατά τη γνώμη μου υπάρχει και για αυτή τη νέα εννοιολογική δυναμική οντότητα ήδη όνομα που της ταιριάζει και που είναι και πάλι το Υγεία.

Λέμε το όμορφο είναι το υγιές και το υγιές είναι το όμορφο.

Ακόμη ότι η χαρά είναι υγεία και ότι η υγεία είναι χαρά.

Επίσης ότι η μακροβιότητα προϋποθέτει την υγεία και ότι η υγεία μπορεί να προσφέρει τη μακροβιότητα.

Η Υγεία είναι πολύ ευρύς όρος, για αυτό και στην πλειονότητά τους και τα οκτώ αυτά βιβλία που προέκυψαν από το αρχικό βιβλίο «Αναζητώντας την Υγεία, τη Χαρά, την Ομορφιά, τη Μακροβιότητα», αναφέρονται σε αυτή ακόμη κι όταν επιθυμούν να αναφερθούν σε πολλά άλλα πράγματα.

Πολλά άλλα πράγματα όπως αυτά που την προϋποθέτουν και συνάμα είναι αρκούντως ικανοποιημένα και μόνο με την παρουσία της.

 

Έγραψα προηγουμένως ότι η νέα αυτή εννοιολογική οντότητα μπορεί να καταστήσει έναν άνθρωπο που φιλοσοφεί και αγαπάει ελεύθερα ακόμη και ευδαίμων, όμως τον δρόμο για την ευδαιμονία μπορεί να τον βρει κανείς και μόνο, ακολουθώντας άφοβα τον δρόμο της αγάπης.

«Το μάτι, η ματιά… είναι η ματιά μας που δίνει νόημα στα πράγματα» που γράφει και ο Ερρίκος Ίψεν.

Η ομορφιά στη ζωή έρχομαι να προσθέσω, υπάρχει παντού.

Χρειάζεται απλά να μπορεί να παρατηρηθεί, να συνειδητοποιηθεί και να κατανοηθεί, πράγμα που κάνει πολύ εύκολα κυρίως η αγαποβόλα οπτική.

Και αυτή τη ματιά, αυτή την τόσο όμορφη οπτική που δίνει το πανέμορφο πρίσμα τής αγάπης, θα πρέπει να μην φοβάται κανείς να την έχει σε οποιεσδήποτε συνθήκες κι αν υπάρχουν ή υπάρξουν στη ζωή του.

Η ηρεμία και η πολλή ευτυχία προκύπτει ίσως ουσιαστικά στη ζωή ενός ανθρώπου, όταν μπορέσει να κάνει όλα αυτά που θα του επιτρέψουν «να γελάει με ολάκερο το γέλιο του» όταν γελάει και «να κλαίει με όλα τα δάκρυά του» όταν κλαίει.

Και κατά τη γνώμη μου για να συμβεί αυτό για να το γράψω και κάπως διαφορετικά, αρκεί να ακολουθήσει και να ακολουθεί συνέχεια και άφοβα τον δρόμο της αγάπης, όπου αυτός κι αν τον πηγαίνει.

Ή τουλάχιστον μπορεί να πραγματοποιείται σε έναν βαθμό και όταν για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή του, ο ίδιος το αντικρίζει την κάθε φορά από μία σκοπιά καθώς και το αντιμετωπίζει ή ακόμη καλύτερα το ευχαριστιέται, με έναν τρόπο που θα του επιτρέπει κάπως εσωτερικά να μαλακώνει ή αν προτιμάτε να γλυκαίνει, αντί να σκληραίνει.

Συνάμα  όμως ισχύει πλήρως και το απόφθεγμα του αρχαίου Σοφού Επίκουρου:

 

«Ο δίκαιος αταρακτότατος, ο δ’ άδικος πλείστης ταραχής γέμων».

«Ο Δίκαιος δεν ταράσσεται, ενώ ο άδικος είναι γεμάτος πάρα πολλή ταραχή».

  Επίκουρος, Κύριαι Δόξαι, 17

 

Για  τον αρχαίο Σοφό Επίκουρο η Δικαιοσύνη στον άνθρωπο φέρνει την αταραξία, μπορούμε όμως να ισχυριστούμε και στην κοινωνία.

Και η αταραξία στη γενικότερη φιλοσοφία του, αρκεί για να φέρει στους ανθρώπους την ευδαιμονία.

Έτσι είναι και για εμένα και αυτό σίγουρα δεν αποτελεί είδηση, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται η διευκρίνηση ότι για να είναι κανείς δίκαιος καθολικά και σε βάθος χρόνου προς τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του, χρειάζεται ισάξια κατά τη γνώμη μου, να αγαπάει πολύ και τους δύο.

Επίσης να ξέρει καλά ότι και ο εαυτός του, μπορεί να αντέξει πολλά πριν αποφασίσει στο όνομα αυτής της ισάξιας αγάπης, να αμυνθεί λίγο πιο έντονα ή ακόμη και λεκτικώς αιχμηρά· μέχρι να μάθει να συμπεριφέρεται χωρίς καθόλου να φοβάται πλήρως ειρηνικά.

Να μάθει να συμπεριφέρεται χωρίς καθόλου να φοβάται πλήρως ειρηνικά, από την πολύ βαθιά του αγάπη προς όλους, όλες και όλα.

Όμως και αυτή η ενδιάμεση χρονικά δικαιοσύνη που δεν έχει αποβάλλει πλήρως τον φόβο στη σχέση της με τους ανθρώπους, που γράφω ότι μπορεί να προκύψει από την ισάξια αγάπη εαυτού και πλησίον· μπορεί και προχωράει σε βάθος χρόνου και θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να έχει μια καλοσυνάτη και ενσυναισθητική οπτική, δηλαδή να είναι πραγματικά ανθρώπινη, για να μετουσιωθεί δίχως να έχει φόβο ή να χρειάζεται να έχει φόβο σε κάτι ακόμη πιο αγαποβόλο.

Συνάμα και κατά αυτόν τουλάχιστον τον επιεική τρόπο, να βρίσκει την πρακτική εφαρμογή της στις οσοδήποτε απλές ή σύνθετες περιπτώσεις της ζωής.

Αναφέρω πολλά για αυτή τη δικαιοσύνη με καλοσύνη ή αν προτιμάτε με επιείκεια συναρτήσει της αφοβίας του ανθρώπου και στα οκτώ αυτά βιβλία που προέκυψαν και ευελπιστώ να τα διαβάσετε όλα.

Ακόμη μιλάω ιδιαίτερα για την αφοβία στο πρώτο βιβλίο που έγραψα, με πρώτη-πρώτη «Έκδοσή» του τον Μάρτιο του 2016, «Ελευθερία Ή Το Τραγούδι Της Ζωής» που τότε ονομαζόταν «Ο Χορός Της Ελευθερίας».

 

Γράφει ο περίφημος Χαλίλ Γκιμπράν για την αγάπη:

 

«Όταν η αγάπη σε καλεί, ακολούθησέ την.

Μόλο που τα μονοπάτια της είναι τραχιά κι απότομα.

Κι όταν τα φτερά της σε αγκαλιάσουν παραδώσου, μόλο που το σπαθί που είναι κρυμμένο ανάμεσα στις φτερούγες της μπορεί να σε πληγώσει.

Κι όταν σου μιλήσει πίστεψέ την, μόλο που η φωνή της μπορεί να διασκορπίσει τα όνειρα σου σαν το βοριά που ερημώνει τον κήπο.

Γιατί όπως η αγάπη σε στεφανώνει, έτσι και θα σε σταυρώσει.

Κι όπως είναι για το μεγάλωμα σου, είναι και για το κλάδεμά σου.

Κι όπως ανεβαίνει ως την κορυφή σου και χαϊδεύει τα πιο τρυφερά κλαδιά σου που τρεμοσαλεύουν στον ήλιο, έτσι κατεβαίνει κι ως τις ρίζες σου και ταράζει την προσκόλληση τους στο χώμα.

Σαν δεμάτια σταριού σε μαζεύει κοντά της.

Σε αλωνίζει για να σε ξεσταχυάσει.

Σε κοσκινίζει για να σε λευτερώσει από τα φλούδια σου.

Σε αλέθει για να σε λευκάνει.

Σε ζυμώνει ώσπου να γίνεις απαλός.

Και μετά σε παραδίνει στην ιερή φωτιά της, για να γίνεις ιερό ψωμί, για του Θεού το άγιο δείπνο.

Όλα αυτά θα σου κάνει η αγάπη για να μπορέσεις να γνωρίσεις τα μυστικά της καρδιάς σου και με τη γνώση αυτή να γίνεις κομμάτι της καρδιάς της ζωής.

Αλλά αν από το φόβο σου γυρέψεις μόνο την ησυχία της αγάπης και την ευχαρίστηση της αγάπης, τότε θα ήταν καλύτερα για σένα να σκεπάσεις την γύμνια σου και να βγεις έξω από το αλώνι της αγάπης.

Και να σταθείς στον χωρίς εποχές κόσμο όπου θα γελάς, αλλά όχι με ολάκερο το γέλιο σου και θα κλαις, αλλά όχι με όλα τα δάκρυά σου.

Η αγάπη δεν δίνει τίποτα παρά μόνο τον εαυτό της και δεν παίρνει τίποτα παρά από τον εαυτό της.

Η αγάπη δεν κατέχει κι ούτε μπορεί να κατέχεται, γιατί η αγάπη αρκείται στην αγάπη.

Όταν αγαπάς δεν θα’ πρεπε να λες: «Ο Θεός είναι στην καρδιά μου», αλλά μάλλον «εγώ βρίσκομαι μέσα στην καρδιά του Θεού».

Και μη πιστέψεις ότι μπορείς να κατευθύνεις την πορεία της αγάπης, γιατί η αγάπη αν σε βρει άξιο, θα κατευθύνει εκείνη τη δική σου πορεία.

Η αγάπη δεν έχει καμιά άλλη επιθυμία, εκτός από την εκπλήρωσή της.

Αλλά αν αγαπάς και είναι ανάγκη να έχεις επιθυμίες, ας είναι αυτές οι επιθυμίες σου:

Να λιώσεις και να γίνεις σαν το τρεχούμενο ρυάκι, που λέει το τραγούδι του στη νύχτα.

Να γνωρίσεις τον πόνο της πολύ μεγάλης τρυφερότητας.

Να πληγωθείς από την ίδια την γνώση σου της αγάπης.

Και να ματώσεις πρόθυμα και χαρούμενα.

Να ξυπνάς την αυγή με καρδιά έτοιμη να πετάξει και να προσφέρει ευχαριστίες, για μια ακόμη μέρα αγάπης.

Να αναπαύεσαι το μεσημέρι και να στοχάζεσαι την έκσταση της αγάπης.

Να γυρίζεις σπίτι το σούρουπο μ’ ευγνωμοσύνη στην καρδιά.

Και ύστερα να κοιμάσαι με μια προσευχή για την αγάπη που έχεις στην καρδιά σου και μ’ έναν ύμνο δοξαστικό στα χείλη σου.»

Χαλίλ Γκιμπράν

 

Όπου στη συνέχεια του βιβλίου που διαβάζεται, αλλά και όλων των βιβλίων που έχω μέχρι στιγμής γράψει, χρησιμοποιώ πληθυντικό για να εκφράσω κάποια άποψη· εννοώ εμένα και όσους από τους φίλους, τους γνωστούς, τους συγγενείς, αλλά και τους απλούς αναγνώστες συμφωνούν με εμένα, συνάμα και το επιθυμούν.

Για να γελάσουμε και λίγο και όλοι οι άνθρωποι με τις παραπάνω ιδιότητες να συμφωνούσαν μαζί μου, ακόμη και αθροιστικά στα βιβλία μου, δεν θα γινόμασταν και πολλοί!

 

4  Εισαγωγή

Η αναζήτηση της Υγείας μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και επιδράσεις στο ίδιο το άτομο, στους γύρω του ανθρώπους, στους πιο μακρινούς του και ίσως κατ’ επέκταση και στο μέλλον ολόκληρου του πλανήτη Γη.

Έτσι αρχικά από την αναζήτηση λύσης σε ένα οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, ξεκινάει η έρευνα με τη συλλογή πληροφοριών για αυτό.

Στη συνέχεια με κάποια μέθοδο επεξεργασίας των πληροφοριών αυτών και με κάποιον κατάλληλο συλλογισμό, προκύπτει μια θεωρία.

Μετά έρχεται η δοκιμή τής θεωρίας από την εφαρμογή της σε κάποια κλίμακα, με σκοπό την επιβεβαίωσή της ή την απόρριψή της, είτε μερικώς, είτε ολικώς.

Αν κατόπιν της τήρησης με επιστημονική ορθότητα των παραπάνω διαδικασιών προκύψει επιβεβαίωση, ακολουθεί η θέση της στην επιστημονική κοινότητα.

Στη συνέχεια η διάδοσή της μέσω των επιστημονικών περιοδικών, μέσω των άρθρων του τύπου, μέσω των βιβλίων, μέσω της διδασκαλίας, μέσω της πρακτικής άσκησης, μέσω του διαδικτύου, ή ακόμη περισσότερο η ευρεία διάδοσή της σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της παιδείας και της εκπαίδευσης των χωρών.

Αν προκύψει απόρριψη, χρειάζεται η λεπτομερής εξέταση τής ορθότητας των σταδίων τής διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Κατόπιν να βρεθεί είτε μία εντελώς νέα θεωρία που να προσαρμόζεται και στα καινούργια δεδομένα είτε μία συμπληρωματική τής ήδη υπάρχουσας και να υποβληθούν σε εκ νέου έλεγχο επιβεβαίωσης ή απόρριψης ή συμπλήρωσης.

Η ενέργεια μίας διαδικασίας να ελέγχει τον εαυτό της και να προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις κατά τη διάρκειά της, καλείται ανάδραση.

Η διάδοση κάποιας έγκυρης και πολύ χρήσιμης γνώσης και θεωρίας αν είναι απλή, από ένα σημείο και μετά προχωράει με εκθετικούς ρυθμούς.

Η Υγεία είναι θέμα ουσιαστικής εκπαίδευσης και παιδείας και ισχυριζόμαστε ότι είναι κάτι που μπορεί να μάθει και να εφαρμόσει στη ζωή του ο κάθε άνθρωπος.

Για τους ανθρώπους που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, είτε τα απέκτησαν εκ γενετής είτε τα απέκτησαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, να πούμε ότι η γνώση για το πως δημιουργήθηκαν τα προβλήματα αυτά, σίγουρα θα βοηθήσει.

Σίγουρα επίσης θα βοηθήσει και η γνώση του με ποιο μηχανισμό λειτουργούν αυτά τα προβλήματα υγείας.

Ακόμη θα βοηθήσει και το να γνωρίσουν, το πως πιθανότατα εγκαθίστανται σε έναν οργανισμό, όταν εγκαθίστανται.

Κυρίως όμως έχουμε τη γνώμη ότι με τη σθεναρή και με διάρκεια αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων από τους ίδιους, οι επιπτώσεις τους από κάποια στιγμή και μετά δύναται να βρίσκονται σε ύφεση επί μακρόν, ή ίσως και για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Η συνολική θεραπευτική δύναμη και των οκτώ βιβλίων που προέκυψαν από το αρχικό βιβλίο «Αναζητώντας την Υγεία, τη Χαρά, την Ομορφιά, τη Μακροβιότητα», βρίσκεται κυρίως στη γνώση:

α) Του πως λειτουργεί πρακτικά ο ανθρώπινος οργανισμός.

β) Του ποιοι είναι οι φυσικοί μηχανισμοί που βοηθούν στην Υγεία.

γ) Του ποιοι είναι οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί παράγοντες που χρειάζονται για αυτή.

δ) Του τι είναι εν τέλει Υγεία αυτή καθαυτή, για να μπορέσουμε να βρούμε στη συνέχεια και με σιγουριά το πως ίσως θα την ανακτήσουμε, ή πιο καλά και πιο εύκολα, το πως ίσως θα τη διατηρήσουμε.

 

Καλή σας ανάγνωση…

 

Βιβλίο: “Υγεία και Ασθένεια στον Άνθρωπο” – Εκδόσεις Γη – Έκδοση Ιουνίου 2025 – (e-Βιβλίο PDF)

Βιβλίο: “Υγεία και Ασθένεια στον Άνθρωπο” – Εκδόσεις Γη – Έκδοση Ιουνίου 2025 – (e-Βιβλίο EPUB)

 

Σας βάζουμε και την Έκδοση του Δεκεμβρίου του 2023 του Μητρικού Βιβλίου Που Προέκυψαν 8 Αυτόνομα Νέα Βιβλία και που μέσα σε εκείνα είναι και το “Υγεία Και Ασθένεια Στον Άνθρωπο”, επειδή υπάρχουν πράγματα εκεί που πρώτη φορά γράφτηκαν και χρησιμοποιήθηκαν χωρίς την παραμικρή αναφορά από άλλους.

Μητρικό Βιβλίο: “Αναζητώντας Την Υγεία, Τη Χαρά, Την Ομορφιά, Τη Μακροβιότητα” – Εκδόσεις Γη – Δεκέμβριος 2023

 

Στέλιος Βερναδάκης